Городоцька міська територіальна громада

Хмельницька область, Хмельницький район

Чиста вода - основа здоров'я!

Дата: 22.12.2022 14:51
Кількість переглядів: 236

     Вода — є одним з найважливіших елементів зовнішнього середовища. Вона має велике значення для задоволення фізіологічних, санітарно-гігієнічних та господарських потреб людини.   

     Вода входить до складу тканин і органів людини, бере участь у всіх фізико-хімічних процесах в організмі, здійсненні різних фізіологічних функцій, видаленні з організму продуктів обміну, регулює віддачу тепла шляхом випаровування. Загальний вміст води в організмі людини близько 65 % маси тіла. Людський організм погано переносить зневоднення. Втрата лише 1— 1,5 л води вже викликає відчуття спраги. Якщо втрата води становить 10 %, то це спричиняє серйозні порушення діяльності організму і навіть становить небезпеку для життя. Виконувати свою гігієнічну роль вода може лише тоді, коли вона якісна щодо органолептичних, хімічних та бактеріологічних властивостей. В іншому разі неякісна або забруднена вода може спричинити ряд інфекційних хвороб.

     Згідно з нормативами, питна вода повинна відповідати наступним гігієнічним вимогам:

  • Володіти якісними органолептичними властивостями, бути прозорою та не мати стороннього присмаку та запаху.
  • Не бути шкідливою за хімічним складом.
  • Не містити хвороботворні бактерії та інших збудників захворювань.
  • Не мати негативних властивостей, що обмежують її використання у побуті.

Головним критерієм безпеки питної води в епідемічному відношенні є повна відсутність у воді шкідливих мікроорганізмів – збудників захворювань.

 Внаслідок терористичних російських ракетних обстрілів критична інфраструктура України зазнає суттєвого ушкодження, і отже існує ризик частого та раптового відключення водопостачання в оселях. У разі виникнення надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру  органи місцевого самоврядування спільно з підприємствами питного водопостачання розробляють та затверджують спеціальні заходи на випадок виникнення надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру, що призводять до припинення централізованого водопостачання, які повинні забезпечувати:

  • використання резервних джерел і систем питного водопостачання;
  • застосування індивідуальних і групових засобів очищення і знезараження питної води; 
  • поставку фасованої питної води та води в ємностях для індивідуального і групового користування.

Відтак, аби уникнути загрози ускладнення санітарно-епідеміологічної ситуації органам місцевого самоврядування та балансоутримувачам об’єктів водопостачання необхідно:

  • забезпечити проведення лабораторного контролю води на водогонах та в громадських колодязях для гарантії їх безпеки для споживачів;
  •  швидко та якісно усувати аварії на ділянках водогону, забезпечити на цей час різні способи доступу населення до води (підвіз до будинків, організація місць розливу води, наявність альтернативних джерел - криниці, башти, резервуари). Наголошуємо на необхідності використовувати виключно перевірені джерела питної води;
  •  відновлення подачі води повинно проходити під жорстким лабораторним контролем та з обов‘язковим інформуванням населення щодо її використання;
  •  забезпечити населення безпечною водою всіма доступними способами (ефективна обробка води, за необхідності - додаткова обробка, дезінфекція аварійних ділянок мереж, чищення та дезінфекція громадських криниць тощо).

Городоцьке управління Головного управління Дежпродспоживслужби в Хмельницькій області

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь