Городоцька міська територіальна громада

Хмельницька область, Хмельницький район

Мандруємо селом Скіпче

Дата: 26.12.2022 16:05
Кількість переглядів: 218

За 20 км від Городка, розкинулося мальовниче село Скіпче, відоме серед близьких і далеких сусідів. Село розташоване на обох берегах  річки Яромирка. Про давність села свідчать археологічні знахідки в його околицях.

Фото без опису

За народними переказами раніше село ніби називалось «Скітче», так як було розташоване недалеко від «скіта» або монастиря, якому воно належало. Одна із легенд говорить, що слово «кіпець» (пізніше «скіпець») означає купку землі або каміння. Саме біля с.Скіпче, ці купи землі були межовими знаками стику земель трьох населених пунктів. Отже, слово «кіпець» або «скіпець» означають земляні насипи, які можливо, є залишками давніх могил, або сторожових курганів на межі трьох близьких поселень.

 28 січня 1946 року згідно розпорядження керівництва Смотрицького району на території сіл Скіпче і Сирватинці було утворено дві місцеві ради: Скіпчанську і Сирватинецьку, які згодом в 1964 році об’єдналися у Скіпченську сільську раду, приміщення якої знаходилось на території сучасної діючої церкви с.Скіпче. З 1970 року адміністрація ради зайняла приміщення новозбудованої будівлі.

Фото без опису

Приміщення старостату

Скіпченський сільський клуб побудований в 1967 році. В приміщенні клубу знаходиться сільська бібліотека при якій діє музейний куток до 80-річчя від дня народження заслуженого працівника сільського господарства Підлісного Євгенія Івановича.

Фото без опису

Скіпченський сільський клуб

Село має не тільки свою історію, а й свої історичні пам’ятки. Поблизу центра села, біля сільської водойми знаходиться старий млин.  Майже півтора століття річка Яромирка крутила жорна сільського млину.  Із розповідей старожилів млин побудовано польським паном С. Тернавським  у 1858 році. Згодом млин перейшов у власність польському пану Ягужевському. Цей млин був знаменитий на всі сусідні села. Сюди зі збіжжям з довколишніх сіл приходили люди. В той час млин працював на воді з дерев′яним обладнанням.

Проте млин у селі Скіпче з часом стає гідроелектростанцією.

У 70-х роках ХХ ст. встановили устаткування повністю німецького виробництва. Від того часу сільський млин запрацював по новому. Перейшов від разового помолу до питель (вищий, перший і другий ґатунок борошна).  Борошно виходило найвищої якості. У 80-ті роки ХХ ст. провели реставрацію старого млина. І він набув сучасного вигляду.

На жаль млин,  на сьогоднішній час, не функціонує. У 2019 році зупинив свою роботу.

Фото без описуСільський млин

Церква у с.Скіпче була ще у XVI ст. Церква була дерев’яна, освячена в честь Воздвиження Хреста Господнього, але з часом зруйнувалась. Нова, теж дерев’яна церква, була збудована у 1750-1758 роках.

В 1876 р. вона перебудована з трикупольної в однокупольну, а у 1880 р. прибудували дзвіницю. Храм зруйнувався і на його місці збудували магазин. Біля храму залишилась могила священика, нажаль ім’я і прізвище якого невідомо.

Сучасний храм збудований у 1993 році.

Фото без опису

Церква у с.Скіпче

27 вересня 2020р. на свято Воздвиження Хреста Господнього відбулося відкриття і освячення новозбудованої каплички.

Фото без описуКапличка

Скіпчанська школа була заснована15 серпня 1930 року і знаходилася в центрі села у звичайній сільській хаті. Підчас Другої Світової війни навчання в школі припинилось, а після війни учні старших класів навчались в хаті колишнього священика, яка на той час була найдобротнішою у селі, а молодші школярі – на старому місці, в хаті за триста метрів. Старші класи були переповнені, тому що в них навчались діти різних вікових категорій, в зв'язку з цим виникла потреба в будівництві нової школи. У 1969 році було побудоване нове приміщення школи біля «старої школи». У 1974 році розпочато будівництво нового типового приміщення восьмирічної школи на 320 місць. У серпні 1978 році новобудова здана в експлуатацію і стала однією з найкращих сучасних шкіл області. Для учнів створені сприятливі умови для навчання  і всебічного розвитку: майстерня з сучасними устаткуванням, просторий спортивний зал, затишна їдальня. З 3 липня 2018 року школу перейменовано на Скіпченську гімназію Городоцької міської ради Хмельницької області (рішення 7 позачергової сесії сьомого скликання Городоцької міської ради Хмельницької області від 03.07.2018 року №5).

Фото без описуСкіпченська гімназія. (Фото5)

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь