Городоцька міська територіальна громада

Хмельницька область, Хмельницький район

Родзинки старостинського округу

Дата: 10.01.2023 13:38
Кількість переглядів: 153

  

Капличка «Невичерпна Чаша»

 В 2007 році уродженець нашого села Середюк Володимир Дмитрович за власні кошти з дозволу сесії сільської ради побудував православну капличку на честь ікони Божої Матері «Невичерпна Чаша». В 2008 році відбулося освячення каплички

"Невичерпна Чаша" - це чудотворна ікона Божої Матері, яка допомагає в боротьбі з алкоголізмом, наркоманією та іншими видами залежності.  Святкування цієї  ікони проходить щорічно в травні, а саме - 18 числа, тож цього дня біля каплички перед іконою «Невичерпна Чаша» звершується молебень до Пресвятої Богородиці. У цей день прийнято згадувати імена тих, хто страждає від вищевказаних недуг. Традиційно перед іконою "Невичерпна Чаша" моляться з проханнями про зцілення від алкогольної та наркотичної залежностей.

Амбулаторія загальної практики сімейної медицини

30 вересня 2019 року в селі Пільний Олексинець Городоцької міської ради відкрилася перша  в області амбулаторія загальної практики сімейної медицини, збудована в рамках реалізації державної програми “Доступна медицина”. Будівництво цього об’єкту розпочалося 29 жовтня 2018 року. Реалізовувався цей проект за кошти державного бюджету за співфінансування місцевих бюджетів, а замовником будівництва виступило ДП “Служба єдиного замовника”.  Заклад повністю укомплектовано необхідним обладнанням, у тому числі є доступ до високошвидкісного Інтернету для надання телемедичних послуг. У наявності меблі, медична апаратура, комп’ютерна техніка та все необхідне для роботи сімейного лікаря, у тому числі й автомобіль, на якому сімейний лікар може здійснювати виїзди в інші населені пункти. Окрім того, тут передбачене окреме житло для сімейного лікаря. Проте на сьогоднішній день є проблема з кадрами, а саме відсутність постійного сімейного лікаря.

Школа

В 1866 році в селі Пільний Олексинець відкрилась церковно-приходська школа. Відкрита вона була  Григорієм Ковалевським. У 2016 році виповнилося 150 років як була відкрита перша школа  на території  села. Школа знаходилась у старій хатині, розміщеній недалеко від теперішнього основного приміщення школи. Це було приміщення бувшого волосного управління. Навчалось у цій школі 20-25 дітей з кількох сіл церковного приходу. Приміщення школи було старим і ненадійним. Діти навчались в одній невеликій кімнаті на лавках.  

В 1906 році було збудовано нове приміщення школи. Це був глиняний будинок з однією класною кімнатою і квартирою вчителя. Навчав дітей один - єдиний вчитель – Левандовський, який працював в селі в 1905-1908 роках. Школа в 1930-х роках здобула нових досягнень. Вже у 1931-32 навчальному році в селі була відкрита семирічка. Був відкритий 5-й клас, і в школі навчалось 350 дітей (9 початкових і один 5-й клас) . В цей період школа працювала в дві зміни, не вистачало класних кімнат, педагогічних працівників. Працювало лише 10 вчителів. Школа в той  час була розміщена в трьох приміщеннях: будинку церковно-приходської школи та двох поміщицьких будинках. Вони належали поміщикам Яроцькому та Ковалевському, а потім влада їх віддала школі. В 1933-34 навчальному році в Пільноолексинецькій школі відбувся перший випуск семирічки. В цей час навчалося 480 учнів в 12 класах.

Весною 1935 року в селі почалося будівництво школи на державні кошти. Школа, яка побудована по волі історії з каменя бувшої церкви, за мурами якої в XVI столітті  врятувались від страшної хвороби наші предки.

3 грудня 1936 року новий двоповерховий будинок був завершений, і навчання розпочалося у великих світлих класних кімнатах,в яких  ще й досі навчаються учні. Найбільших успіхів школа досягла у 70-х роках минулого століття. В цей період директором школи був Мамлюк Володимир Іванович. У 1976 році була добудована школа. З його ініціативи, під його керівництвом і при його безпосередній участі виникло два крила школи. Це великий спортивний зал і крило молодших класів, кабінети іноземної мови, рідної мови та літератури. Приміщення школи розраховане на 340 місць. У 2010 році приміщення школи переведено на газове опалення. Директором школи з 1986 року стала Пасько Тамара Вікторівна. На сьогоднішній день в школа є філією опорного закладу Городоцький ліцей №2, в ній навчаються 68 учнів.

Заклад дошкільної освіти

Дитячий садок «Казка» в с.Пільний Олексинець почав працювати в 1964 році. Завідуючою була Ратушняк Олена Мойсеївна. В садочку функціонувало 2 групи. Колектив складався з 5 працівників.

З 1983 по 1995 рік завідуючою дитячим садком «Казка» була Столяр Ядвіга Францівна. Працювала одна різновікова група з понад 25 діток, а робочий колектив складався з 5 працівників.

З 1964 по 1995 рік дитячий садок знаходився на балансі Пільноолексинецької сільської ради, в зв’язку з відсутністю коштів ві сільському бюджеті в 1995 році дитячий садок перейшов на баланс місцевого господарства  ПОСС «Авангард»та функціонував до 2000 року. Завідуючою на той період була Костогриз Валентина Михайлівна.

 19.07.2000 року дитячий садок ПОСС «Авангард» передали на баланс сільської ради, з того часу  по 1.06.2007 дитячий садок не функціонував через брак коштів в сільському бюджеті. 

У 2007 році дитячий садок під новою назвою «Барвінок» відновив свою роботу. Завідуючою стала Карковська Світлана Анатоліївна. В колективі працювало 4 працівники і функціонувала одна різновікова група з готовністю прийняти 25 діток.

У 2009 році за кошти сільського бюджету було проведено газифікацію садочка, встановлено котельню, проведено опалення та підключено садочок до системи водопостачання.

У 2017 році дитячий садок «Барвінок» перейшов на баланс Городоцької міської ради.

З лютого 2022 року директором ЗДО «Барвінок» працює Мізерна Ніна Францівна. 

За роки свого існування в установі виникли, сформувались і існують до сьогодні свої традиції та звичаї. Стало традиційним організовувати Новорічні та Різдвяні свята, День незалежності, День вишиванки, День української хустки, випускне та родинні свята. Протягом року вихователі проводять навчальні та ігрові заняття, екскурсії.

Відділення «Оберіг»

20 серпня 2021 року у с.Пільний Олексинець відкрито підрозділ відділення соціальної роботи із сім’ями, дітьми та молоддю «Оберіг». Підрозділ відділення соціальної роботи із сім’ями, дітьми та молоддю «Оберіг» облаштовано у приміщенні колишнього сільського ФАПу. Відколи у селі відкрили сучасну амбулаторію, воно не використовувалося. 2021 року будівлю передано на баланс Центру надання соціальних послуг Городоцької міської ради. У відділенні надаються соціальні послуги, зокрема послуги перукаря, взуттєвика та швачки. Окрім того, у підрозділі наявні душ і кімнати для відпочинку. Великої популярності відділення набуло у воєнний час серед внутрішньо переміщених осіб.За все там відповідає соціальна працівниця Людмила Ратушняк, яка пропрацювала у соціальному захисті 16 років.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь