Городоцька міська територіальна громада

Хмельницька область, Хмельницький район

Епізоотична ситуація щодо грипу птиці на території Городоччини…

Дата: 30.01.2023 14:15
Кількість переглядів: 140

Городоцьке управління Головного управління Держпрожспоживслужби в Хмельницькій област іінформує про те, що епізоотична ситуація щодо грипу птиці на території Городоччини благополучна. Проте, слід пам’ятати, що під час весняної і осінньої міграції та в роки аномально теплих зим цей ризик істотно підвищується.

На сьогодні день високопатогенний грип птиці залишається однією з основних проблем для птахівництва і не тільки тому, що він спричиняє великі економічні збитки цієї галузі, а й тому, що загрожує здоров’ю людини.

Грип птиці, це висококонтагіозна вірусна хвороба птахів, для якої характерний гострий перебіг з явищами септицемії, ураженням органів дихання та травлення. Зокрема відсутність апетиту,  раптова загибель великої кількості птиці у стаді,  хвора птиця сидить або стоїть у напівкоматозному стані з опущеною головою.

На грип хворіє птиця будь-якого віку, а смертність при захворюванні досягає   75 - 100%. До  грипу  сприйнятлива  домашня,  синантропна  та  дика перелітна птиця.

Грип птиці - відноситься до транскордонних захворювань, поширення яких неможливо зупинити тільки обмеживши переміщення товарів через кордон, оскільки основним фактором поширення є інфікована дика перелітна птиця.

Враховуючи, що ризик занесення збудника грипу птиці з дикими перелітними птахами існує постійно - найбільш ефективними заходами направленими на мінімізацію ризиків поширення грипу птиці в Україні є дотримання вимог біобезпеки, як в комерційних так і в особистих селянських господарствах.

Шановні громадяни для профілактики захворювання тримайте птицю в закритих приміщеннях. Не допускайте контактування домашньої птиці з дикою та синантропною. Доглядайте домашню птицю в виділеному окремо для цього захисному одязі, взутті та в рукавичках. Проводьте очистку та дезінфекцію пташників. Послід та залишки їжі з пташника періодично потрібно утилізовувати. Не купуйте сире м’ясо птиці та яйця в місцях де неможливо провести ветеринарно-санітарну експертизу. Завжди мийте руки з милом після контакту з сирим м’ясом птиці. При купівлі молодняку птиці цікавтесь про наявність у продавців відповідних супровідних документів, а саме ветеринарної довідки або ветеринарного свідоцтва форми № 1, які свідчать про клінічний стан птиці та ветеринарно-санітарні заходи, які проводяться в господарстві.

При ознаках захворювання чи незвичній поведінці птиці, у випадку масової загибелі необхідно негайно звернутися в місцеву ветеринарну службу для виявлення причин захворювання і недопущення епізоотії.

Городоцьке управління Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь