Городоцька міська територіальна громада

Хмельницька область, Хмельницький район

Барвінкова республіка

Дата: 30.01.2023 14:42
Кількість переглядів: 177

Фото без опису

     У 1881 році в селі Великий Карабчіїв було відкрите однокласне народне училище Міністерства народної просвіти з трирічним терміном навчання. В училищі, де навчалось 60 учнів (51 хлопчик і 9 дівчаток) працювала досвідчена вчителька Марченко Анастасія Павлівна, яка мала звання сільської народної вчительки.  З 1 січня 1891 року народним училищем став завідувати всіма шанований вчитель Пащенко Михайло Федорович, який досяг значних успіхів в ліквідації неграмотності населення с.В.Карабчіїв і навколишніх сіл, за що отримав звання сільського народного вчителя і був нагороджений срібною медаллю.

Фото без опису

Варто згадати і про доньку  Пащенка М.Ф.- Олімпіаду Михайлівну Пащенко, яка зробила великий внесок у розвиток народної освіти на Поділлі. У 1969 році вона написала книгу «Шкільна поема», де описала спогади про своє дитинство і про батька. З 1946 по 1957 рік директором школи працювала Білянська Ганна Василівна,яка разом зі своїм  чоловіком Боднаром Панасом Карповичем проводили велику дослідницьку роботу по вирощуванню великих врожаїв на малих площах. У парниках вирощували рідкісні теплолюбні рослини, а в оранжереї - різноманітні кімнатні квіти.

Фото без опису

За участь у сільськогосподарській виставці в москві у 1955 році і дослідницьку роботу нагороджені медаллю ВСГВ. Започаткована у 50-ті роки природоохоронна і дослідницька робота продовжувалась у школі  аж до часу її оптимізації. За високі досягнення учні нагороджувались заохочувальними призами, подарунками (путівки в дитячі табори «Артек», «Молоду гвардію», екскурсії).  Вчителі отримували подяки, грамоти. Надзвичайною цікавою і ефективною  була участь школи у волонтерському русі американського фонду «Стара Волинь» (2009-2014 р.р.).

Вся виховна робота Великокарабчіївської школи здійснювалась у формі структури Барвінкової республіки, де було досягнуто значних результатів.

Про це свого часу писала газета Верховної Ради України «Голос України»

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь