Городоцька міська територіальна громада

Хмельницька область, Хмельницький район

Микола Сас: чоловік, який мешкає між небом і землею

Дата: 30.01.2023 16:29
Кількість переглядів: 220

Автор: Кость ГАРБАРЧУК

Коли розпитували дорогу до Миколи Саса, то від односельчан чули про нього тільки позитивні відгуки: “Добрий, розумний і працьовитий”. Він живе зі старенькою мамою в маленькому селі Завадівка, але часто ночує у своїй лісовій хатині. В кімнаті, яка нагадує невеличкий природничий музей і наукову бібліотеку, пахне травами. На полицях світова та вітчизняна класика, філософи – від Платона і до мислителів XX століття, наукові монографії з біології, історії, фізики. А ще господар захоплюється класичною та рок-музикою. Знає напам’ять майже всю “Енеїду” Івана Котляревського. У нього поетична душа і дуже образна та красива мова. Він категоричний противник будь-якого алкоголю та куріння, веде здоровий спосіб життя і займається моржуванням. За спеціальністю – ботанік, закінчив природничо-географічний факультет Мелітопольського педагогічного інституту, а за життєвими поглядами та вчинками – український філософ, який живе не у бочці, як Діоген, а облаштував “котедж”  в лісі на височенному дереві. Коли залишив школу, то на життя заробляв репетиторством, останнім часом йому допомагають київські друзі-бізнесмени.

Фото без опису

– Давно хотів собі зробити якусь хатинку, щоб було де в лісі заночувати, – ділиться Микола Сас. – Ще коли працював у школі, то збудував землянку, але її знайшли і розвалили. Так з’явилася ідея спорудити таке житло, щоб зайди не могли до нього дістатися. Всяке вже бувало, – на секунду замислюється співрозмовник. – Щоб довго не розповідати, то це вже третя хатина. Давайте поїдемо, і я вам її покажу.

Ми довго кружляли сільськими дорогами, далі довелося йти пішки. Несподівано розпочалася злива. Але наш провідник на це не зважав, а бадьоро крокував ледве помітною в траві стежиною і розповідав про себе:

– Мандрував Кавказькими горами, але розпочалася війна і довелося повернутися додому. Досі згадую гостинність і щирість горців. І альпіністський досвід мені знадобився під час спорудження  лісового житла.

Під проливним дощем досить довго добиралися до хатинки, а Микола Сас лише підбадьорював: “Хлопці, тут зовсім близенько”. Скажу відверто, мандрівка не була даремною. За роки роботи в газеті всілякі дива доводилося бачити, але щоб таке...

Коли прошкували лісом, то уявлялася якась халабуда на гілках, ще й з’явилися сумніви: чи варто так далеко йти? Але побачене просто приголомшує, викликає подив і захоплення. Найперше виникає запитання: це ж скільки треба фізичних зусиль, впертості і наполегливості, щоб зробити таке диво?

Фото без опису

Уявіть собі, в лісовій гущавині на розлогому ясені на висоті приблизно шостого поверху – справжня хатинка з колод, над якою майорить синьо-жовтий прапор, щоб видно було, що тут живе українець. Але потрапити в лісове житло без спеціального спорядження неможливо. Микола зі схованки витягнув мотузки, хвацько закинув на мокре дерево і швидко поліз догори. Звідси гукнув: “Запрошую до моєї хатини”. Я відразу зрозумів: таким чином на ясен вилізти не зможу. Але в господаря все передбачено: спустив плетену драбину. Одягаємо страховку і, подолавши страх, добряче захекавшись, карабкаємося догори. В хаті все як у звичайному житлі: на підлозі – килим, в кутку змурована грубка, біля вікна диван і поличка з книгами, на балконі – стіл і лавки. Тільки коли зиркнеш вниз, то розумієш, що це все знаходиться на 17-метровій висоті.

Фото без опису

Щоб збудувати таке житло, то потрібно бути ще й неабияким інженером-конструктором. Каркас змонтовано з акації, а стіни – з соснових кругляків. Стальні троси-розтяжки підтримують дерево та всю конструкцію. Просто не віриться, що Микола все зробив без сторонньої допомоги.

Фото без опису

У цій подорожі навіть природа допомогла, яка спочатку випробовувала наше терпіння. Тільки видерлися на дерево, відразу припинився дощ. І винагорода – неповторний краєвид з вікна на річку Смотрич. Крізь чорні хмари пробилося сонечко, заспівали птахи, які вітали лісового господаря та його непроханих гостей. Відразу пригадалася пісня Святослава Вакарчука “Вище неба”. Сидимо на балконі, і пан Микола розмірковує:

– Найбільше мене вражає непатріотичність українців. Елементарний приклад: не знаю як у ваших краях, а в нас досі на гривню кажуть рубль, навіть діти, які радянських грошей в очі не бачили. І ще одна жахлива звичка: засмічувати свою землю. Немає цьому ради.

Фото без опису

На стіні плакат зі словами Євангелія від Івана: “І пізнаєте істину, і вона зробить вас вільними...”. Схоже, що український філософ Микола Сас вже дізнався правду і живе у повній гармонії зі світом. Він не боїться відбитися від стада і прокладає свою власну стежку в житті, якою б божевільною вона всім іншим не здавалася. Любить усамітнитися в своїй хатині, щоб почитати Аристотеля чи Ніцше, а вечорами споглядати зоряне небо, як це робив німецький філософ Кант. Щоправда, останнім часом до Миколи Саса їдуть відвідувачі, які просяться переночувати в його “котеджі”. Він нікому не відмовляє – єдина вимога: тільки без спиртного. 

Фото без опису

Нинішні олігархи в своїх помістях зводять будиночки для гостей. Микола Сас, хоч і не мільйонер, але планує збудувати неподалік ще одну лісову хатинку, щоб люди могли приїхати на кілька днів і пожити на дереві.

Фото без опису

– І пейзаж у мене за вікном набагато мальовничіший, ніж у їхніх маєтках, – посміхається цей щасливий чоловік.

Джерело: https://gazeta.ua

P.S. Школа, що хатинка не збереглась… ЇЇ зрізали місцеві…


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь