Городоцька міська територіальна громада

Хмельницька область, Хмельницький район

Збережемо бджолу разом

Дата: 13.02.2023 13:38
Кількість переглядів: 227

Фото без опису

На сучасному етапі бджільництво, як галузь, займається не лише розведенням бджолиних сімей і отриманням продуктів власного походження, а й використанням бджіл на запиленні ентомофільних сільськогосподарських культур. Україна – країна інтенсивного землеробства, в якій майже половина посівів сільськогосподарських культур потребує перехресного запилення. Запилення бджолами рослин підвищує їх урожайність, поліпшує якість насіння та плодів, підвищує їх схожість. Бджолозапилення є одним з основних агроприйомів з вирощування сільськогосподарських культур. У цей воєнний час важливо максимально-ефективна комунікація та взаєморозуміння між агровиробниками та пасічниками, щоб і захистити бджіл, і забезпечити виробництво усіх видів с/г  продукції.
10 лютого 2023 року в приміщенні Городоцької лікарні ветеринарної медицини за участю спеціалістів Городоцького управління ГУ Держпродспоживслужби в Хмельницькій області, фахівців ветеринарної медицини району, представника Городоцької об’єднанної територіальної громади, представника спілки пасічників відбулася нарада  щодо запобігання  випадків масових отруєнь бджіл  при проведенні весняно-польових робіт  з використанням агрохімікатів, безпечного  застосування  засобів захисту рослин  та недопущення порушень законодавства  у галузі бджільництва.

Фото без опису
 Головна мета наради – спільними зусиллями узгодити порядок  взаємодії бджолярів  та сільгоспвиробників  в межах чинного законодавства. Щороку виникає проблема масової загибелі бджіл внаслідок порушення законодавства, регламентів, які допускають деякі аграрії при застосуванні засобів захисту рослин.  Тому необхідно вжити всіх можливих заходів щодо запобігання випадків масових отруєнь бджіл.
 В ході зустрічі  обговорювались питання про порядок отримання ветеринарно-санітарного паспорта пасіки,  її реєстрації  та обстеження пасік фахівцями ветеринарної медицини.
Не менш важливим питанням є інформування власників пасік через засоби масової інформації про застосування аграріями пестицидів та агрохімікатів на території району, вчасного інформування мешканців району, власників пасік про місця, час і спосіб проведення обробки, що врятує від загибелі бджіл, захистить мед від забруднення пестицидами  та зніме  з товаровиробників  відповідальність за можливі збитки.
Під час наради  розглядали актуальні питання щодо:
- встановлення алгоритму дій роботи постійно діючої комісії зі встановлення факту отруєння бджіл;
- особливості використання безпілотних літальних апаратів для проведення обробітку сільськогосподарських  культур;
- основні заходи щодо попередження отруєння бджіл, а саме дотримання завчасного інформування та заповнення усіх пунктів Повідомлення, яке надається суб’єктом агроформування, що використовує пестициди та агрохімікати.
  Дотримання правил та проявлення взаємної поваги є гарантією плідної співпраці сільськогосподарських підприємств та пасічників, що принесе користь обом сторонам: пасічнику - мед, пилок та здорових бджіл, власнику сільськогосподарського підприємства – підвищення врожайності сільськогосподарських культур за рахунок запилення рослин бджолами.

ЗАХОДИ ПРОФІЛАКТИКИ ОТРУЄННЯ БДЖІЛ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь