Городоцька міська територіальна громада

Хмельницька область, Хмельницький район

З історії музею…

Дата: 22.02.2022 09:59
Кількість переглядів: 107

Фото без опису

    Краєзнавчий музей у Городку бере початок від 6 червня 1969 року, коли в приміщенні районного Будинку культури, у його двох кімнатах, було відкрито сім експозицій, що нараховували 768 експонатів.

     Від 1971 року це зібрання носило почесне звання «Народний музей». За  роки незалежності України, в 1993 року Городоцький народний історико - краєзнавчий музей отримав нове приміщення.

     3 грудня 2002 року музей отримав статус державного закладу, а вже за 10 днів - 12 грудня 2002 року заклад дістав свою сучасну назву - Городоцький районний краєзнавчий музей  є справжньою скарбницею історії нашого краю. Теперішня діяльність закладу пов'язана з низкою імен місцевих краєзнавців. Серед них І.П.Лаха, В.І.Соха, Л.І.Максимов, А.Малецький, М.М.Ковальчук, Т.С.Стан, В.М.Теклюк, О.М.Кльоц, М.М.Кушнір, І.В.Олійник, художником-оформлювачем музею є Леон Радюк.

     У 2002 року пенсіонерка Нонна Миколаївна Пащенко передала музеєві колекцію старожитностей, яку збирала майже півстоліття.

     З 2016 року музей  перебував  на реконструкції та реновації. Реконструкція проводилася за кошти мецената - Гуменюка Миколи Івановича, яку завершено у 2020 році. В музейних фондах зберігається значна кількість монет, археологічних знахідок, літератури, архівних матеріалів з історії району.

     Нині в експозиції Городоцького краєзнавчого музею можна ознайомитись з предметами археологічних розкопок, знарядь праці, речей домашнього вжитку, з творами живопису та роботами народних умільців краю. Усі музейні матеріали виставлені в  залах музею і відображають основні процеси суспільно-історичного розвитку Городоччини - від найдавніших часів і до сьогодення.

     Цікавим експонатом Городоцького краєзнавчого музею є трактор «Універсал» 1934 року випуску - тривалий час він не працював, а стояв на постаменті як пам’ятник трудової і виробничої діяльності, допоки група конструкторів–аматорів на чолі з місцевим жителем А.Тернавським не відремонтувала його, і зараз це діюча машина.

     Співробітниками Городоцького краєзнавчого музею розроблено 7 туристичних маршрутів історичними місцями: по місцях залишків теплого Сарматського моря, залишків фортифікаційного Траянового валу, оборонних споруд древнього Сатанова та періоду визвольної війни 1648-1654 рр., по місцях бойових дій періоду Другої світової війни, вигнання нацистів з Городоччини 25 березня 1944 року.

     Для широкого загалу відвідувачів пропонуються оглядові екскурсії по залах музею, тематичні екскурсії, лекторії, зустрічі з ветеранами, народними умільцями та майстрами, художниками, поетами та іншими цікавими людьми краю.

     У музеї експонуються книги, рукописи, плакати, листівки, рідкісні фотографії, особисті речі видатних людей, пов’язані з різними періодами історії краю. Одна з найбільших і найстаріших колекцій – археологічна. Сьогодні вона нараховує понад 2 тисячі одиниць зберігання. Це знаряддя праці, посуд, прикраси, зброя, культові предмети тощо. Значну частину археологічної збірки складають знахідки із розкопок поселень трипільської культури (IV–III тис. до н.е.). У фондах музею зберігаються також великі колекції знахідок із поселень, городищ і могильників передскіфської та скіфської (VIII–III ст. до н. е.), зарубинецької (II ст. до н. е. – II ст.н.е.), черняхівської (III–IV ст.н.е.) культур.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь