Городоцька міська територіальна громада

Хмельницька область, Хмельницький район

Шкода від спалювання сухостою та листя. Як ми отруюємо себе

Дата: 22.03.2023 16:19
Кількість переглядів: 118

З настанням сезону підготовки до висадки городини жителі приміських територій та сіл традиційно намагаються позбутися залишків сухої трави та бадилля. Часто єдиним способом позбутися рослинних залишків на їхньому городі чи подвір’ї люди вважають звичайне спалювання. Утім це не лише шкодить природі, є незаконним і карається штрафами, але і шкодить самим паліям та оточуючим.

Березень та квітень – активізується діяльність сезонних «паліїв» – суху траву, опале листя вони утилізують у вогнищах неподалік житлових будинків. При спалюванні листя в атмосферне повітря виділяються шкідливі речовини, такі як пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали і ряд канцерогенних сполук, які викликають захворювання дихальних шляхів. Разом з листям горить і сміття. Тільки «завдяки» поліетиленовому пакету в повітря надходить до 70 різноманітних хімічних сполук. Тліє листя та пластик, а дим з них містить канцерогенні речовини, які знижують імунітет людини, посилюють перебіг хронічних і серцево-судинних захворювань, вражають дихальні шляхи, сприяють розвитку онкологічних та алергічних захворювань. Неодноразово повідомлялося про шкідливість спалювання сухих рослинних залишків. Але, на жаль, проблема і далі залишається актуальною.

Проте, мало хто знає, що опале листя приносить користь ґрунту та рослинам. Опале листя можна використовувати як добриво, тоді, розпадаючись воно повертає всі поживні речовини, що отримувало протягом свого зростання. Ті частини листка, що розкладаються не так швидко, як черешки, виконують важливу функцію – структурують ґрунт, що дуже покращує його якість. Але це не все, чим корисне опале листя, адже поступово розкладаючись, воно дає їжу бактеріям і комахам, які живуть у ґрунті.    Їх сусідство дуже корисне, вони видаляють з ґрунту патогенних організмів грибкового і бактеріального типу.

Ще одне застосування опалого листя – це мульчування ним рослин на присадибній ділянці. Сухим листям можна укривати на зиму троянди, інші багаторічники, садову суницю, ягідні кущі, виноград, посадки часнику. Таким способом можна захистити ґрунт і поліпшити його якості. Одна з головних корисних властивостей мульчування – перешкоджання росту бур’янів.

Якщо ви живете поблизу вулиць, де регулярно проїжджає транспорт, листя ваших дерев отримує цілий комплекс, забруднювачів. Дерева виконують своє завдання, фільтруючи значну частину шкідливих речовин, які нікуди не зникають, накопичуючись в листі. Листя є природним фільтратором повітря. А за весну, літо та осінь вбирає в себе пил і багато різних шкідливих речовин: важкі метали, токсичні речовини. в повітрі спостерігаються такі основні домішки, як формальдегід, пил, діоксид азоту, оксид вуглецю, оксид озоту, фтористий водень, аміак, бенз(а)пірен, важкі метали (кадмій, залізо, марганець, мідь, нікель, свинець, хром), а під час спалення всі ці речовини потрапляють в повітря, яким ми дихаємо.

При спалюванні листя, гілля, сухої трави в атмосферне повітря виділяться шкідливі речовини, концентрація яких у такому диму величезна. Одна тонна тліючого листя виділяє понад 30 кілограмів оксиду вуглецю (угарний газ), який легко зв’язується з гемоглобіном крові і блокує доставку кисню до тканин організму. Особливо це відчувають люди, які хворіють бронхітом, бронхіальною астмою, ринітом чи тонзилітом.

Важко знайти людину, якій би подобалось дихати димом від тліючого листя чи палаючого степу.

Хмельницьке районне управління Головного управління Держпродспожтвслужби в Хмельницькій області ще раз закликає мешканців  громади  не палити сухостій   та листя, не робити шкоди своєму здоров’ю та навколишньому природному середовищу.

Пам’ятаймо, що кожен акт підпалу – це злочин проти людини і природи.

Будьте обережні, бережіть себе і природу навколо себе!

Цінуйте своє здоров'я!

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь