Основні правила профілактики харчових отруєнь напередодні Великодніх свят
Незабаром свята Воскресіння Господнього, в кожному храмі освятять пасхальні кошики, в яких обов’язково будуть паска, яйця, сир, масло, ковбаса.
Крім того в кожному домі готуватимуть інші святкові страви до Великоднього столу, а ще гостинці на передову для наших воїнів-захисників та для внутрішньо переміщених осіб.
В період свят люди зазвичай готують та споживають багато різноманітних страв. Нерідко ці страви зберігаються протягом тривалого часу у неналежних умовах, що збільшує ризик псування харчових продуктів і, як наслідок, можливості виникнення харчових отруєнь.
Щоб уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій спеціалісти Хмельницького районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області (Городок) рекомендують дотримуватись основних простих правил.
При закупівлі харчових продуктів:
- Купуйте продукти харчування в спеціалізованих магазинах або на агропродовольчому ринку. Оминайте місця стихійної торгівлі;
- Не купуйте продукти сумнівної якості;
- Купуючи будь-які харчові продукти завжди перевіряйте відповідність маркування, умови зберігання та терміни придатності;
- При купівлі фасованого харчового продукту звертайте увагу на цілісність упаковки;
- Не купуйте продукти завчасно, особливо ті продукти, що швидко псуються;
При зберіганні харчових продуктів:
- Дотримуйтесь умов зберігання, які зазначені на етикетці (маркуванні);
- Належно зберігайте продукти в холодильнику (сирі та готові продукти зберігайте окремо);
- Забезпечте відповідні температурні режими для зберігання харчових продуктів.
Готуючи страви – пам’ятайте:
- перед приготуванням їжі та перед її вживанням, після відвідування туалету, необхідно обов’язково мити руки з милом;
- Для приготування їжі використовуйте лише питну воду;
- Свіжі овочі та фрукти ретельно промивайте питною водою;
- Використовуйте окремий розділовий інвентар (дошки, лотки, ножі, ложки та ін.) для обробки сирих та готових продуктів;
- Продукти, які швидко псуються (м’ясні салати, салати до складу яких входять яйця, молочні продукти тощо) зберігайте в холодильнику з дотримуючись умов зберігання;
- Не підлягають зберіганню готові заправлені страви, заправляти їх необхідно перед вживанням;
- Не вживайте продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх якості;
- Не залишайте страви зі святкового столу для споживання на наступні дні.
Також необхідно пам’ятати, що після переходу від тривалого посту до вживання святкових страв є ризик виникнення ускладнень з боку шлунково-кишкового тракту, зокрема, панкреатиту, холециститу. Тому слід дотримуватись принципу поступового переходу від вживання пісних страв до святкового меню.
У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання (біль у животі, блювання, діарея, слабкість, підвищення температури) – не займайтесь самолікуванням, а негайно звертайтесь за допомогою до лікаря.
Бажаємо перемоги і миру, спокою і добра вам та вашим близьким. Нехай ваші Великодні кошики завжди будуть повні здоров’ям та міцною вірою у світле майбутнє!
Держпродспоживслужба м.Городок