Городоцька міська територіальна громада

Хмельницька область, Хмельницький район

Основні правила профілактики харчових отруєнь напередодні Великодніх свят

Дата: 05.04.2023 15:27
Кількість переглядів: 341

     Незабаром свята Воскресіння Господнього, в кожному храмі освятять пасхальні кошики, в яких обов’язково будуть паска, яйця, сир, масло, ковбаса.

     Крім того в кожному домі готуватимуть інші святкові страви до Великоднього столу, а ще гостинці на передову для наших воїнів-захисників та для внутрішньо переміщених осіб.

     В період свят люди зазвичай готують та споживають багато різноманітних страв. Нерідко ці страви зберігаються протягом тривалого часу у неналежних умовах, що збільшує ризик псування харчових продуктів і, як наслідок, можливості виникнення харчових отруєнь.

     Щоб уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій спеціалісти Хмельницького районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області (Городок) рекомендують дотримуватись основних простих правил.

     При закупівлі харчових продуктів:

  • Купуйте продукти харчування  в спеціалізованих магазинах або на агропродовольчому ринку. Оминайте місця стихійної торгівлі;
  • Не купуйте продукти сумнівної якості;
  • Купуючи  будь-які харчові продукти завжди перевіряйте відповідність маркування, умови зберігання та терміни придатності;
  • При купівлі фасованого харчового продукту звертайте увагу на цілісність упаковки;
  • Не купуйте продукти завчасно, особливо ті продукти, що швидко псуються;

При зберіганні харчових продуктів:

  • Дотримуйтесь умов зберігання, які зазначені на етикетці (маркуванні);
  • Належно зберігайте продукти в холодильнику (сирі та готові продукти зберігайте окремо);
  • Забезпечте відповідні температурні режими для зберігання харчових продуктів.

 

Готуючи страви – пам’ятайте:

  • перед приготуванням їжі та перед її вживанням, після відвідування туалету, необхідно обов’язково мити руки з милом;
  • Для приготування їжі використовуйте лише питну воду;
  • Свіжі овочі та фрукти ретельно промивайте питною водою;
  • Використовуйте окремий розділовий інвентар  (дошки, лотки, ножі, ложки та ін.) для обробки сирих та готових продуктів;
  • Продукти, які швидко псуються (м’ясні салати, салати до складу яких входять яйця, молочні продукти тощо) зберігайте в холодильнику з дотримуючись умов зберігання;
  • Не підлягають зберіганню  готові заправлені страви, заправляти їх необхідно  перед  вживанням;
  • Не вживайте  продукти та напої при найменшій підозрі  щодо їх якості;
  • Не залишайте страви зі  святкового столу для споживання на наступні дні.

      Також необхідно пам’ятати, що після переходу від тривалого посту до вживання святкових страв є ризик виникнення ускладнень з боку шлунково-кишкового тракту, зокрема, панкреатиту, холециститу. Тому слід дотримуватись принципу поступового переходу від вживання пісних страв до святкового меню.

   У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання (біль у животі, блювання, діарея, слабкість, підвищення температури) – не займайтесь самолікуванням, а негайно звертайтесь за допомогою до лікаря.

     Бажаємо перемоги і  миру, спокою і добра вам та вашим близьким. Нехай ваші Великодні кошики завжди будуть повні здоров’ям та міцною вірою у світле майбутнє!

Фото без опису

Держпродспоживслужба м.Городок


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь