Городоцька міська територіальна громада

Хмельницька область, Хмельницький район

Оберігайтесь кліщів!

Дата: 25.04.2023 14:57
Кількість переглядів: 165

У зв’язку з потеплінням у лісі, уздовж доріг, ярів, чагарників пробудилися і почали своє полювання лісові кліщі.  Ці небезпечні для людей і тварин істоти найбільш активні з квітня по жовтень.

Деякі з них можуть бути переносниками небезпечних захворювань людини. Збудники потрапляють у наш організм під час присмоктування кліща.

Кліщ – це дрібна членистонога комаха класу павукоподібних. Є величезна кількість видів кліщів, які мешкають у різних місцях.

Лісовий кліщ ховається у нижніх частинах чагарника, у траві, любить вологі темні місця в листяному та сосновому лісі, густому підліску. Кліщі чатують сидячи на листі нижніх гілок кущів, на кінчиках травинок, на висоті до півметра. На лапках лісового кліща є кігтики та присоски, що дозволяє йому надійно вчепитися в свою жертву. Кліщі надзвичайно живучі істоти, дорослий паразит може голодувати протягом двох років без жодної шкоди для себе. Кліщ присмоктується протягом 15-20 хвилин. Діставшись до зручного місця на шкірі (кліщ вибирає місця для присмоктування з ніжною, тоненькою шкірою)  проколює її своїм хоботком, виділяючи при цьому слину, що містить знеболюючу речовину і особливий склеювальний фермент, який відразу ж твердне. Завдяки йому і крихітним зубчикам, спрямованим назад, кліщ надійно прикріплюється до шкіри і починає смоктати кров з підшкірних кровоносних судин. Тоді й відбувається зараження небезпечними захворюваннями (якщо кліщ інфікований). Самці присмоктуються на нетривалий час, щоб поповнити запас поживних речовин для свого організму. А от самка може смоктати кров до 10 днів. Сама вона при цьому розбухає до розміру пучки мізинця і набуває брудно-сірого кольору. Потім вона відкладає яйця в кількості 1,5-2,5 тисяч.  Кліщ може триматися на тілі людини до 12 діб.

Як уберегтися від кліщів?  Рекомендації прості:

  • Збираючись до лісу, слід одягнути сорочку або гольф із довгими рукавами, а штани заправити в шкарпетки чи гольфи.
  • Покривайте голову  головним убором - кепкою, панамкою, косинкою - і  закрийте  шию.
  • Можна використовувати спеціальні засоби для відлякування кліщів, які продаються сьогодні в Україні.
  • На прогулянці тримайтеся ближче  до  центру стежки та не заходьте в траву обабіч: саме там кліщів найбільше.
  • Одразу після повернення додому ретельно огляньте близьких, дітей і себе: найкраще це зробити в білій ванні з добрим освітленням. Ретельно обстежте своє тіло, особливо ділянки, покриті волоссям.
  • Увага: коли кліщ чіпляється до вашого одягу, то залишається нерухомим, аж доки ви припините активно рухатись, сядете чи ляжете. Саме тоді нападник починає шукати місце прикріплення до тіла — повільно переміщується знизу вгору. Цей процес може тривати від 30 хв до трьох і більше годин, ба навіть кілька днів.
  • Удома виперіть і попрасуйте одяг. Найчастіше кліщі чіпляються до одягу людини, тому можуть присмоктуватись не лише під час перебування на природі, а і згодом, перекочувавши з одягу. Не варто залишати цей одяг біля ліжка чи спати в ньому. Просте витрушування не допоможе позбутися кліща.
  • Перевірте речі, які принесли з прогулянки (підстилки, сумки тощо).
  • Якщо на природу брали домашнього улюбленця — його також слід оглянути на наявність кліщів.

Кліщ може триматися на тілі людини або тварини до 12 діб. Дорослих кліщів, що присмокталися, найчастіше помічають через 2–3 дні: на місці укусу з’являються          припухлість, свербіж, почервоніння, а сам кліщ збільшується в розмірах.

Не всі кліщі переносять збудників небезпечних захворювань, однак їхні укуси можуть загрожувати людині близько 150 недугами. Найбільш небезпечні з них:

  • Кліщовий вірусний енцефаліт;
  • Хвороба Лайма та інш.

Першим проявом хвороби Лайма є почервоніння на місці присмоктування кліща, головний біль, ломота у всьому тілі і млявість. Якщо не провести лікування на ранній стадії, хвороба може призвести до ураження різних органів: шкіри, суглобів, м’язів, нервової й серцево-судинної системи, і навіть до інвалідності. Ризик зараження залежить від тривалості присмоктування кліща: протягом доби вірогідність інфікування досить мала, а в кінці третьої доби наближається до 100 %.

Кліщовий вірусний енцефаліт починається з головного болю, гарячки, нудоти, блювоти, порушення сну. При цьому захворюванні переважно уражається центральна нервова система, що може призвести до інвалідності, а в окремих випадках — до летальних наслідків. Вірус зберігається в організмі іксодового кліща. Заразитися можна не лише під час кровоссання кліща, але також якщо випадково його розчавити або розчесати місце укусу.

Якщо вас атакував кліщ, необхідно звернутися до лікувально-профілактичної установи, де вам допоможуть його витягти та проконсультують щодо подальших дій.

Видаленого кліща необхідно помістити у флакон, пробірку, іншу чисту посудину, покласти туди ж маленький шматочок травини та щільно закрити кришку. За направленням лікаря-інфекціоніста в лабораторній мережі здійснюють дослідження кліщів на наявність збудників.

Також протягом трьох тижнів спостерігайте за своїм станом: щоденно вимірюйте температуру тіла, а в разі її підвищення чи почервоніння на шкірі, яке продовжує збільшуватися, — негайно зверніться до лікаря.

Пам’ятайте алгоритм дій у разі укуса кліща:

  • Не тиснути;
  • Не виривати;
  • Не заливати олією або спиртом;
  • Звернутись у лікувальний заклад;
  • Віднести кліща в лабораторію;
  • Здати кров на антитіла;
  • За потреби пройти імунотерапію.

Спеціалісти Хмельницького районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області (Городок)  наголошують, що уважне ставлення до свого здоров’я, дотримання рекомендованих правил допоможе вам зробить відпочинок на природі приємним і безпечним!

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь