Городоцька міська територіальна громада

Хмельницька область, Хмельницький район

Налагоджуємо партнерські відносини з рівненськими вченими

Дата: 03.03.2023 16:20
Кількість переглядів: 187

15 лютого за допомогою платформи Google Meet було проведено своєрідний телеміст «Рівне – Городок» у форматі заходу під назвою «Сучасний G-Museum: інформаційні технології в інтерпретації спадщини». Він проводився спільно зі студентами та викладачами Кафедри публічного управління, адміністрування та інформаційної діяльності Національного університету водного господарства та природокористування м. Рівне.
Фото без опису
Зі сторони G-Museum у даному заході прийняли участь доктор технічних наук, професор та керівник проєкту G-Hub Ольга Параска, керівник проєкту G-School, координатор G-проєктів у м. Городк Катерина Гумення та заступник начальника відділу культури, національностей, релігій та туризму Городоцької міської ради, керівник проекту G-Info Сергій Щур.

В ході он-лайн зустрічі керівники ознайомили рівнян із діяльністю соціальних проєктів, які реалізовує Громадська спілка «Up_to_Future» на базі G-Museum. Розповіли історію створення сучасного музею в Городку, «оглянули» музей зсередини, розказали про «G-проєкти», стартапи та популяризацію імені видатного вченого-мікробіолога Сергія Виноградського, та навіть продемонстрували он-лайн, як відбувається практичне заняття із учнями в лабораторії G-School. По кожному піднятому питанню було обговорено не лише здобутки, а й поточну роботу та очікування від подальшої діяльності. Приємною виявилася кінцівка проведеного заходу. Студенти поділилися своїми враженнями від побачених презентацій та почутої інформації, висловили чимало подяк, компліментів та позитивних відгуків. Адже вони були приємно здивовані, оскільки не очікували настільки цікавої розповіді про музей. За результатами проведеної зустрічі зріс інтерес до G-Museum та відповідних соціальних проєктів.

Варто зазначити, що це вже не перша зацікавленість з боку рівненських науковців до G-проєктів. Так, дещо раніше, 2 лютого в G-Museum перебувала делегація Рівненського фахового коледжу економіки та бізнесу на чолі з директором закладу, кандидатом технічних наук Ольгою Степанченко. Метою поїздки було ознайомлення із досвідом G-Museum по створенню сучасного наукового простору, подальшим запозиченням та інтеграцією кращих практик освітнього процесу G-School у свій коледж в майбутньому. Керівництво даного закладу планує потужну діджиталізацію, щоб бути більш конкурентоспроможними на ринку надання освітніх послуг.
Фото без опису
Перші контакти з обома закладам, університетом і коледжем, було здійснено ще в листопаді минулого року в Тернополі. Тоді, під час участі представників музею у складі делегації Городоцької громади, на тижні регіональної цифрової трансформації «Digital Regions Week» презентація музею викликала значний ажіотаж, як під час офіційної частини, так і після.

Під час свого візиту гості з коледжу економіки та бізнесу оглянули сучасні зали та експозицію музею. Побачили школу природничого напрямку, ознайомилися з її навчальними програмами і лабораторією, а також дізналися про видатного вченого-мікробіолога Сергія Виноградського.

Фото без опису

20 лютого було проведено онлайн-включення із викладачами Кафедри публічного управління, адміністрування та інформаційної діяльності із м. Рівного. У ньому взяла участь завідувачка кафедрою – доктор наук державного управління Леся Тихончук та викладачі: кандидат економічних наук Лариса Маланчук, кандидат політичних наук Антон Шинкарук, кандидат технічних наук Віктор Корбутяк, кандидат історичних наук Ярослав Цецик та інші.

Під час зустрічі, метою якої було налагодження тісних контактів та співпраці, керівник соціального проекту «Winogradsky Сlub» Юлія Братчикова не лише закликала приєднуватися до Клубу, а й розповіла про неймовірну історію єднання науковців, що передувала його створенню, про життя і наукову діяльність постаті Сергія Виноградського, перші результати діяльності Клубу. Також учасники онлайн-включення були ознайомлені із командою проєкту, його перспективами, а головне, з можливостями, які розкриваються перед науковцями науковцями підчас співпраці зі спільнотою «Winogradsky Сlub».
Фото без опису
За результатами зустрічей було знайдено багато спільних інтересів між діяльністю Громадської спілки «Up_to_Future» та кафедрою, що спеціалізується на документознавстві, інформаційних технологіях, бібліотечній та архівній діяльності. Подібний формат спілкування та налагоджування зв’язків допоміг окреслити плани майбутньої спільної діяльності. А особливо приємним результатом стало підписання меморандуму про співпрацю у кількох сферах діяльності, а саме: цифровізації музейної роботи, освітній, проєктній діяльності, розвитку територій. Тому попереду ще багато захоплюючих та цікавих зустрічей.
Фото без опису
Окремо слід виділити, що однією із спільних точок дотику є співпраця щодо впровадження інформаційних технологій в процеси управління установами сфери креативних індустрій, таких як інтерактивні виставки, оцифровування експонатів, відновлення та перетворення історичних споруд на нові культурно-мистецькі хаби і тур локації тощо. Тому важливою складовою на майбутнє є налагодження контактів із найкращими музеями Рівненщини: Етнопарк «Ладомирія», Культурно-археологічний центр «Пересопниця», Березнівський краєзнавчий музей, Сарненський історико-етнографічний музей, Дубровицький історико-етнографічний музей та ін.
Фото без опису
Кафедра Рівненського Університету в майбутньому може стати посередником для налагодження партнерських відносин та обміну досвіду між діяльністю Громадської спілки «Up_to_Future» на базі G-Museum з територіальними громадами. Адже G-Мuseum є еталонним зразком того, як об’єкти креативної індустрії можуть змінювати привабливість територій та ставати основою для туристичного брендингу громади та, зрештою того, як наукові методи та підходи можна використовувати для сталого розвитку регіонів.

На базі G-Аrt простору музею є перспектива партнерства по створенню спільних ІТ-проєктів при підготовці нових інтерактивних виставок івентів, як з кафедрою, так і з Громадською спілкою «Центр цифрової історії», Рівненським обласним краєзнавчим музеєм.
Фото без опису
«Мозковий штурм» під час телемосту наштовхнув на ідею створення на базі G-Мuseum Центру у форматі філії, який збиратиме інформацію про науковців, освітян, видатних особистостей, що досягли значних успіхів у різних сферах життєдіяльності, народжених або таких, які здійснювали свою діяльність на Городоччині. У перспективі фахівці Кафедри публічного управління, адміністрування та інформаційної діяльності можуть бути консультантами по систематизації зібраної інформації для майбутнього Центру.

В освітній площині точкою дотику є розвиток інформаційного та цифрового забезпечення SТЕМ-освіти, яка охоплює природничі науки (Science), технології (Technology), технічну творчість (Engineering), мистецтво (Art) та математику (Mathematics). На цьому напрямку є перспектива розвитку навчальних таборів, літніх програм, у яких навчання відбуватиметься через проєктно-орієнтовану діяльність, наукомістку, де діти будуть ознайомлюватися з основами кругової економіки, дизайну тощо.
Фото без опису
Спільно проєкти «Up_to_Future» на базі G-Museum можуть виступати партнерами при поданні грантових заявок. Зокрема, очікуємо на концептуальну співпрацю в Erasmus+, що, у перспективі, може стати важливою складовою партнерських і дружніх контактів. А головне, дана кафедра стане містком під час приєднання рівненських науковців до міжнародної спільноти «Winogradsky Сlub».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь