Городоцька міська територіальна громада

Хмельницька область, Хмельницький район

Імовірні загрози для Хмельниччини в разі підриву ЗАЕС озвучили науковці

Дата: 05.07.2023 10:54
Кількість переглядів: 252

Фото без опису

Якщо російські окупанти ризикнуть здійснити підрив Запорізької АЕС, Україна дізнається про катастрофу тільки за декілька годин. Так само, як і про імовірність забруднення Хмельниччини.

Такий можливий сценарій розвитку подій озвучила Суспільному доктор технічних наук, завідувачка кафедри хімії та хімічної інженерії Хмельницького національного університету Ольга Параска.

Щодо того, в якому випадку радіоактивні речовини можуть дістатися до Хмельницької області, науковиця зауважила, що точні межі поширення радіоактивних речовин прогнозувати складно. Воно залежить від багатьох факторів. Зокрема, безпосередня зона високої радіації навколо вибуху може бути обмежена до кількох кілометрів, але радіоактивні частинки можуть розноситися далеко за межі цієї зони. Відстань, на яку поширюється радіація, може бути від кількох десятків кілометрів до сотень і навіть тисяч кілометрів у найбільш серйозних випадках.

Водночас, за її словами, порівнювати цю потенційну загрозу із аварією на ЧАЕС недоречно, оскільки різні механізм вибуху та стан роботи реактора.

“Основні фактори, що впливають на поширення радіації, включають масштаб вибуху, відстань до джерела радіації, висоту поширення, характеристики повітряного потоку та місцеві географічні умови”, – уточнює фахівчиня. 

Підрив атомної електростанції може призвести до радіаційного забруднення ґрунту, води, рослин та тварин, а також становити загрозу для здоров’я людей. Однак, як наголошує Ольга Параска, потрібно пам`ятати, що АЕС побудовані з урахуванням високих стандартів безпеки. 

Це підтверджують і в Державному науково-технічному центрі з ядерної та радіаційної безпеки. Застосування модернізованих систем на ЗАЕС дозволяє запобігати виникненню важкої аварії або суттєво збільшити запас часу на виконання дій персоналом для пом’якшення їх наслідків. Слід врахувати, що енергоблоки ЗАЕС перебувають у стані зупину не менше 9 місяців. Тобто, енергоблоки не виробляють електроенергію та в них немає радіоактивного йоду. Також в ДНТЦ зауважують, що жоден сценарій подій на ЗАЕС не потребує проведення йодної профілактики.

Експертка з питань ядерної енергетики та безпеки Ольга Кошарна вважає, що імовірність теракту на ЗАЕС – 90%. За її словами, найбільшу загрозу наразі становить енергоблок №5, який перебуває у режимі гарячої зупинки і який дуже швидко можна вивести на мінімально контрольовану потужність. Його РФ і використовує для шантажу.

Президент НАЕК “Енергоатом” Петро Котін заявив, що якщо російські окупанти ризикнуть підірвати ЗАЕС, українці дізнаються про катастрофу тільки за декілька годин. Прямий радіаційний контроль сьогодні перебуває в руках загарбників.

“На сьогоднішній день ми маємо датчики радіаційного моніторингу на контрольованій Україною території на правобережжі і за цими датчиками ми будемо відстежувати. Якщо дійсно буде викид на Запорізькій атомній станції ми матимемо інформацію за декілька годин. Якщо буде нормальна ситуація з повітрям, то буквально за декілька хвилин у нас буде ця інформація”, – зазначив Котін.

30 червня в Головному управлінні розвідки Міноборони України повідомили, що рашисти зменшують свою присутність на території ЗАЕС.

“Одними з перших зі станції поїхали троє співробітників “росатому”, які керували діями росіян. Також рекомендації евакуюватися отримали українські співробітники, які підписали контракт з “росатомом”. Згідно з отриманими вазівками вони мають від`їхати до 5 липня…“, – йдеться в інформації ГУР. 

Персоналу, що залишається на станції, дано вказівку “в разі будь-яких аварійних ситуацій звинувачувати Україну”.

Як діяти у разі радіаційної аварії на АЕС?

1. Про надзвичайну ситуацію надійде сповіщення. Почувши сигнал тривоги, необхідно негайно увімкнути радіо, телевізор або інтернет та прослухати це повідомлення. Довіряйте лише офіційним джерелам – ДСНС, Держатомрегулювання, ДНТЦ ЯРБ, Укргідрометцентр, місцеві органи управління, військові адміністрації, поліція.

2. Одягнути респіратор або ватно-марлеву пов’язку. Якщо їх немає, прикрийте ніс і рот рушником, хусткою або шарфом.

3. Необхідно залишатися у приміщенні або негайно знайти найближче укриття або підвал, якщо ви перебуваєте на вулиці. Радіоактивний матеріал осідає на зовнішній стороні будівлі, тому треба триматися якнайдалі від стін і даху.

4. Якщо ви прийшли з вулиці, зніміть верхній шар одягу та помістіть його у пластиковий пакет або герметичний контейнер. Це може усунути до 90% радіоактивного забруднення й зменшить час, протягом якого ви перебуваєте під впливом радіації.

5. Закрийте та заблокуйте всі вікна, двері та вентиляційні отвори в приміщенні та не підходьте до них без нагальної потреби; вимкніть кондиціонер та обігрівачі.

6. Безпечними до вживання є лише бутильована вода та їжа в герметичних контейнерах (банках, пляшках, коробках) або їжа, яка знаходилася в холодильнику або морозильній камері. Вживати їжу з саду, городу або ту, що перебувала на вулиці, та користуватися водопровідною водою можна лише після офіційного повідомлення, що це безпечно.

7. Важливо дотримуватися правил особистої гігієни. Протирайте вологою ганчіркою або чистим рушником харчові контейнери, столи та посуд. Не забувайте і про своїх домашніх улюбленців, протріть миски й килимки. Використані ганчірки покладіть у пакет чи пластикову коробку, яка герметично закривається.

8. І нарешті – стежте за подальшими повідомленнями. Офіційні органи та установи сповістять про подальші дії, потребу в евакуації та правила безпеки.

За інформацією веб - ресурсу


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь