Городоцька міська територіальна громада

Хмельницька область, Хмельницький район

Історія села Матвійківці та криничка з цілющою водою

Дата: 28.08.2023 10:09
Кількість переглядів: 104

Перша згадка про село Матвійківці належить до 1748 року. За народним повір’ям першими поселенцями села були вихідці з Галичини. Першого поселенця  звали Матвієм, звідси і походить назва села  Матвійківці.

За селом, на полі, є криничка з цілющою водою. В дев’ятнадцятому столітті, за часів панування  Заніцького, селяни, які працювали на панському полі ходили до цієї кринички, щоб втамувати спрагу. Панові це не подобалось, так як люди топтали його посіви. Тому він наказав слугам засипати джерело. Саме тоді єдина панова дочка – красуня  раптово осліпла. Батько не тямився від горя. По яких  тільки знахарях  не возив її, нічого не допомагало…

Зі слів колишнього жителя с.Матвійківці Стадніка Леоніда Івановича (в даний час проживає в м.Біла Церква), який переповідав розповідь мами: «В той час в селі Матвійківці жив її бабусі прадід Гарматюк Тимко, якому наснився віщий сон, ніби він пішов  до пана і сказав йому, нехай відкопає криницю. Дочекавшись ранку, Тимко пішов і розповів панові віщий сон. Пан спочатку не хотів вірити в це… Але тільки почало світати, не дочекавшись дня, пан узяв слуг і поїхав відкопувати криничку з думкою, що гірше уже не буде…

Яким було здивування, коли дочка вмившись водою з криниці, радісно вигукнула: «Тату, я бачу, я знову бачу білий світ!» Радості пана і всіх присутніх не було меж.

З того часу люди ходять до кринички по воду, яка є цілющою і допомагає при хворобі очей.»

Кожного року 28 серпня в день Успіня Пресвятої Богородиці біля кринички проводиться святкова літургія і освячення цілющого джерела. В цей день до нього з'їжджаються люди з навколишніх сіл та міста, щоб набрати чудодійної води.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь