Городоцька міська територіальна громада

Хмельницька область, Хмельницький район

Учитися українською за кордоном: МОН затвердило освітню програму з українознавчим компонентом

Дата: 31.08.2023 15:24
Кількість переглядів: 60

Міністерство освіти і науки затвердило типову освітню програму, яка передбачає вивчення предметів українознавчого компонента для дітей, які перебувають за кордоном і навчаються в місцевих школах.

Ця програма є частиною плану МОН щодо зменшення навчального навантаження на українських дітей за кордоном. Адже чимало з них навчається в місцевих школах, продовжуючи здобувати українську освіту дистанційно.

Щоб позбавити цих учнів потреби навчатися у двох школах одночасно, раніше міністерство рекомендувало (наказ від 15 травня 2023 року № 563) закладам освіти зараховувати оцінки за предмети, які вивчаються і в закордонних, і в українських школах, переводячи їх на 12-бальну або двобальну шкалу («зараховано» / «не зараховано»). Водночас учнівство мало пройти річне оцінювання з предметів, які не вивчають в закордонних школах, — українських мови, літератури й історії, а також географії, громадянської освіти й захисту україни.

Тепер міністерство планує офіційно запровадити модель, за якою учні за кордоном зможуть складати для річного оцінювання тільки предмети українознавчого компонента й матимуть змогу вивчати їх дистанційно у спеціально визначених школах. За інші предмети, такі як математика, природничі науки тощо, українська школа виставлятиме оцінки відповідно до довідки із закордонної школи.

Як повідомляють у Міністерстві освіти і науки, на завершення минулого навчального року за кордоном перебували приблизно 500 тисяч українських дітей шкільного віку. І кожна дитина важлива для держави. Аби зберегти українським дітям зв’язок з рідною країною, у МОН створили освітню програму, яка передбачає вивчення лише українського компонента – мови, літератури, історії та інших предметів, які не вивчають у закордонних школах.

Ця типова освітня програма містить:

  • Перелік предметів й інтегрованих курсів навчального плану типових освітніх програм України, вивчення яких не передбачено навчальними планами закордонних закладів освіти;
  • Рекомендований розподіл кількості навчальних годин на тиждень для вивчення предметів навчального плану;
  • Додаткові години для проведення індивідуальних консультацій та групових занять, які можна використати для організації коригувального навчання;
  • Вимоги до осіб, які можуть здобувати освіту відповідно до цієї програми;
  • Рекомендовані форми організації освітнього процесу;
  • Опис інструментарію оцінювання.

Наступним кроком буде ухвалення рішення про організацію такого навчання. Планується, що в різних регіонах України будуть визначені школи з класами дистанційного вивчення цих предметів.

Фото без опису

Джерело: МОН


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь