Городоцька міська територіальна громада

Хмельницька область, Хмельницький район

У Варшаві підбито підсумки цьогорічної програми стажувань «Добре врядування», яку реалізовує Фонд міжнародної солідарності

Дата: 12.10.2023 16:06
Кількість переглядів: 212

27-29 вересня були насичені обміном добрими практиками та досвідом, які в ході Програми здобули 25 українських посадовців органів місцевого самоврядування.  

Фото без опису

Під час урочистого відкриття  підсумкової конференції Василь Зварич, Надзвичайний і Повноважний Посол України в Польщі подякував всім, хто зробив свій внесок при реалізації Програми “Добре врядування”: Фонду міжнародної солідарності, Міністерству закордонних справ Республіки Польща, програмі U-LEAD, державам-членам Європейського Союзу, зокрема Німеччині, Польщі, Швеції, Данії, Естонії та Словенії, Асоціації польських міст: “Щиро дякую за те, що підтримуєте найважливіше в Україні – місцеве самоврядування, бо на його плечі покладена місія з підготовки фундаменту для справжнього європейського майбутнього України. Завдання, що стоять перед нашими громадами – є надзвичайно складними, бо дуже важко впроваджувати реформи у умовах конвенційної війни та варварської агресії. Українські ОМС – герої, вони добре розуміють свою місію та відповідальність. Щиро дякую польським муніципалітетам за досвід, яким ви ділитеся з українськими колегами. Також вдячний українським посадовим особам місцевого самоврядування за небайдужість і бажання черпати знання задля втілення їх при відбудові України. Кожен з вас робить величезний внесок в нашу спільну Перемогу.”

Фото без опису

Голова Правління Фонду міжнародної солідарності Рафал Дзєнцьоловський звертаючись до 100 учасників конференції зазначив:  «Ми дуже тішимося, що можемо завдяки U-lead з Європою вже другий рік поспіль можемо продовжувати цю важливу справу – підтримувати українські громади, адже вони займаються речами, які є основою демократії. У всіх демократичних країнах спершу люди вирішують, а потім вже політики йдуть за цими напрямками. Нас вразила реакція органів місцевого самоврядування України на війну – їх стійкість та незламність.  Ми працюємо з українськими громадами в різних проєктах. Є докази того, як українські органи місцевого самоврядування проявили величезну незламність та показали свій громадянський підхід. І це цінність без якої  не можна збудувати незалежну державу і без якої ця держава не може бути справді громадянською та вільною. І в цьому сенсі наша програма покликана підтримувати українські громади сильної вільної незалежної України приязної до Польщі. Хотів би подякувати польським муніципалітетам, за досвід яким ви ділитеся з українськими колегами, маю надію це можна буде реалізувати в Україні.»

Фото без опису

В рамках теми співпраці з Україною було презентовано учасникам конференції нові можливості, якими можуть скористатися українські громади. Зокрема, Агнешка Мазур, програмний директор Польсько-американського фонду свободи розповіла про Програми підтримки та розвитку компетенцій. Про портал форм підтримки біженців окреслила Моніка Міловська, президент Фонду  To.Simple. Про поширення досвіду  польських органів місцевого самоврядування в Україні розповів Мірослав Скорка з Фундації «Лідери змін». Щодо грантів для польсько-німецько-українських молодіжних зустрічей та пропозиції для партнерств місцевого самоврядування презентував  Домінік Мосичук, представник проєкту «Польсько-німецька молодіжна співпраця».

Також успішно пройшли три панельні дискусії. Перша панельна дискусія стосувалася польсько-українського співробітництва в галузі розвитку. Спікерами виступили: Таміла Шутак, Перший секретар Посольства України в Республіці Польща, Гжегож Прагерт – радник, Міністерство фондів розвитку та регіональної політики, Департамент програм допомоги; Марчін Зєневич – заступник директора Офісу Повноважної Урядової Служби; Павел Кост, керівник Представництва Фонду міжнародної солідарності в Україні.

Фото без опису  

Дві інших панелі стосувалися теми польсько-української співпраці за програмою «Добре врядування». Про результати стажування у 2022 році розповіли учасникам конференції Людмила Кудимець (Козятин) та Міхал Сітарек (Серадз); Алла Ревуцька (Торчин) та Адам Сарбіновський (Кробя). Модератором дискусії був Павел Пурський від Фонду міжнародної солідарності. 

Під час панелі слухачів Програми «Добре врядування» 2023 виступили Вікторія Ніколайчук (Гайнувка – Зарічне), Ореста Засадна (Сейни – Оброшине), Марія Печко (Мевгєв – Рожище). Модератором дискусії виступила Аліція Стаховяк  з Асоціації польських міст, яка є партнером проєкту “Добре врядування”. 

За підсумками стажування-2023 підписано три протоколи про наміри побратимства між: Рожищенською міською радою Волинської області та Ужондом гміни Мевгєв  Любельського воєводства; Шульгинською сільською військовою адміністрацією Луганської області  та Ужондом міста і гміни в Дробіні Мазовецького воєводства; Рожнятівською селищною радою Івано-Франківської області  та  Ужондом гміни Ясткув Любельського воєводства. 

Це лише перші результати цьогорічної Програми. Оскільки, впродовж вересня-жовтня 25 українських стажистів переймали досвід в польських муніципалітетах і спільно зі своїми менторами опрацьовували свої проєкти, в найближчій перспективі очікується робота над реалізацією цих проєктів в українських громадах.   

Тож, далі буде… 

Фото без опису

Проєкт Добре врядування співфінансується Міністерством закордонних справ Республіки Польща та реалізується в рамках програми U-LEAD, багатосторонньої діяльності Європейського Союзу та його держав-членів: Німеччини, Польщі, Швеції, Данії, Естонії та Словенії.  

Джерело: https://solidarityfund.org.ua/novyny/u-varshavi-pidbyto-pidsumky-czogorichnoyi-programy-stazhuvan-dobre-vryaduvannya-yaku-realizovuye-fond-mizhnarodnoyi-solidarnosti/

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь