Городоцька міська територіальна громада

Хмельницька область, Хмельницький район

До відома внутрішньо переміщених осіб!!!

Дата: 17.10.2023 10:57
Кількість переглядів: 622

Фото без опису

Шановні громадяни, звертаємо вашу увагу на необхідність підтвердження свого перебування в задекларованих місцях проживання/перебування з метою запобігання припинення виплати допомоги на проживання.

11 липня 2023 року Уряд прийняв постанову №709 «Деякі питання підтримки внутрішньо переміщених осіб», якою затверджено нову редакцію Порядку надання допомоги на проживання внутрішньо переміщених осіб (далі — Порядок). Постанова набрала чинності 15 липня 2023 року.

З 1 серпня 2023 року допомога призначається лише на 6 місяців з можливістю продовжити виплати ще на 6 місяців для певних категорій отримувачів (сімей).

Загальний термін отримання допомоги не може перевищувати 12 місяців з місяця призначення.

Кому буде припинено виплату допомоги з 1 вересня 2023 року?

ВПО, яким автоматично буде продовжено виплату допомоги з 1 серпня, буде припинено виплату з 1 вересня, якщо вони після набрання чинності Постановою (а саме 15 липня 2023 року) вчиняли наступні дії:

  • придбали транспортний засіб (механізм), з року випуску якого минуло менш як 5 років (крім мопеда або причепа).

При цьому не враховуються мотоцикли, вартість яких на дату набуття права власності не перевищує 27209 грн (розрахунок здійснено відповідно до розміру прожиткового мінімуму осіб, які втратили працездатність), самостійно зібрані транспортні засоби; транспортні засоби, придбані особою з інвалідністю I або II групи; одержані безоплатно чи придбані на пільгових умовах через органи соцзахисту населення та інші випадки, передбачені Порядком)

  • оплатили роботи чи послуги чи придбали на загальну суму понад 100 тис грн.
  • нерухомість (крім житла, отриманого або придбаного за рахунок державного чи місцевого бюджету)
  • земельну ділянку;
  • цінні папери;
  • віртуальні активи;
  • товари довгострокового вжитку (крім будівельних матеріалів, якщо в особи пошкоджено/знищено житло, та автомобілів);
  • іноземну валюту чи банківські метали.

Виключення становлять будівельні роботи, якщо в особи пошкоджено/знищено житло, медичні, освітні та житлово-комунальні послуги згідно із соціальною нормою житла.

  • мають на депозитному банківському рахунку (рахунках) кошти у загальній сумі, що перевищує 100 тис. гривень, або облігації внутрішньої державної позики, строк погашення яких настав або визначений моментом пред’явлення вимоги, на загальну суму, що перевищує 100 тис. гривень;
  • мають у власності придатне до проживання житло (частину житлового приміщення) площею не менше 13,65 кв.метра на одного члена сім’ї, що розташовується на територіях, не включених до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії, або тимчасово окупованих РФ;

ВПО, які перебували (перебувають після переміщення) на повному державному утриманні в будинку дитини, дитячому будинку, дитячому будинку-інтернаті, психоневрологічному інтернаті, будинку-інтернаті для громадян похилого віку та осіб з інвалідністю, спеціальному будинку-інтернаті системи соціального захисту населення; школі-інтернаті, закладі спеціалізованої освіти військового (військово-спортивного) спрямування.

Зверніть увагу! ВПО зобов’язана протягом 14 календарних днів після виникнення змін, які впливають на право отримувати допомогу, поінформувати уповноважений орган (орган соцзахисту, уповноважену особу виконавчого органу місцевої ради або ЦНАП). Інформування можливе при особистому зверненні, чи поштовим/електронним зв’язком (за технічної можливості з накладенням КЕП).

Підтвердження права отримувати допомогу відбувається щомісяця, шляхом проведення верифікації даних отримувачів та перевірки місця проживання.

Міністерство соціальної політики передає Мінфіну інформацію про отримувачів допомоги, Мінфін проводить верифікацію даних за допомогою електронних систем та реєстрів (така верифікація здійснюється відповідно до Закону України “Про верифікацію та моніторинг державних виплат”.

За результатами проведеної верифікації Мінфін передає рекомендації Мінсоцполітики.

Результати верифікації:

  • отримувачі відповідають критеріям — допомога на наступний місяць автоматично продовжується;
  • отримувачі не відповідають критеріям, про що в системі формується відповідний статус із зазначенням конкретних причин;
  • потребує уточнення даних.

У разі незгоди з припиненням виплати допомоги на проживання отримувач може надати уповноваженому органу підтвердні документи.

Починаючи з 1 серпня 2023 року, проводяться перевірки фактичного місця проживання/перебування ВПО територіальними органами Нацсоцслужби. Такі перевірки проводяться за наявності підстав та прийнятого рішення керівника територіального органу Нацсоцслужби.

Про проведення перевірки особу має бути повідомлено не менш як за 2 календарних дні до її проведення (телефоном чи за допомогою іншого доступного засобу зв’язку). Якщо ВПО повідомила про свою відсутність у зв’язку з перебуванням у родичів або у відпустці тощо, перевірка відкладається на 2 тижні.

Якщо ВПО не було на місці під час проведення перевірки — про це складається відповідний акт та особа інформується (телефоном чи за допомогою іншого доступного засобу зв’язку) про необхідність у строк до 14 робочих днів прибути до органу соцзахисту населення для ідентифікації та подання заяви у довільність формі щодо відсутності змін.

Якщо отримувач протягом 30 календарних днів після проведення перевірки не прибув до органу соцзахисту населення, орган приймає рішення про тимчасове припинення надання допомоги з наступного місяця.

Повідомляємо, що відповідно до чинного законодавства, внутрішньо переміщені особи ЗОБОВ’ЯЗАНІ повідомляти органи соціального захисту населення щодо наступних обставин:

  • у разі повернення до покинутого постійного місця проживання не пізніш як за три дні до від’їзду або протягом трьох днів після повернення до покинутого постійного місця проживання;
  • про зміну місця проживання протягом 10 днів з дня прибуття до нового місця проживання.

Зазначені повідомлення можна подати через Єдиний портал "Дія"

У разі зміни місця фактичного перебування, особа, яка має статус ВПО має можливість змінити обслуговуючий орган соціального захисту, шляхом внесення відповідної інформації через портал «Дія».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь