Городоцька міська територіальна громада

Хмельницька область, Хмельницький район

Куди скаржитися на шахраїв в Інтернеті і як себе захистити – розповідає поліція

Дата: 30.10.2023 08:04
Кількість переглядів: 132

У разі інтернет-шахрайства подавати заяву слід до поліції. Також варто звернутися із заявою до банку, в якому обслуговуєтесь, чи у службу підтримки платіжної системи, через яку перераховували кошти.

Куди і як подати заяву?

На сайті Департаменту по боротьбі з кіберзлочинністю НПУ України можна оформити електронну заяву про випадок правопорушення. В онлайн-формі необхідно залишити контактні дані, а також детально описати, як ви постраждали від дій шахрая. Графу «Зміст Звернення» дуже важливо заповнити відповідно вимог Закону України «Про звернення громадян».

Також заяву про шахрайство ви можете написати у будь-якому найближчому до вас відділку поліції, або ж надіслати своє звернення на офіційну електронну адресу правоохоронного органу, зазначену на його сайті.

Звертаємо вашу увагу, що сторінки правоохоронних органів у соціальних мережах не є офіційним каналом для повідомлення про правопорушення. Звертайтеся за номером 102 або ж оберіть один із перерахованих вище способів подачі заяви.

Якщо гроші були перераховані шахраєві через платіжну онлайн систему, то варто звернутися в службу підтримки цієї платіжної системи. Є ймовірність, що після цього гаманець афериста заблокують. У деяких випадках можна буде навіть дізнатися дані паспорта власника рахунку. Це дасть можливість звернутися з позовом до суду.

Як захистити себе від шахраїв?

Щоб не стати жертвою шахрайства у мережі, потрібно бути дуже уважними і стежити за тим, щоб ваших особистих даних не було у відкритому доступі. Крім того, варто:

• періодично змінювати ПІН-код банківської картки. Пам'ятайте, що, розраховуючись карткою в будь-якому закладі, ваш ПІН-код може фіксувати камера спостереження. Тому, розраховуючись карткою, прикривайте термінал вільною рукою;

• користуватись банківською карткою з чіпом, оскільки такі картки мають додатковий захист від шахрайства і практично не піддаються шахрайським операціям;

• перевіряти продавця, промоніторивши його в інтернет-мережі. Часто шахраї навіть не змінюють номери, а «працюють» під одним і тим же весь час. Тому в Інтернеті про них може бути багато відповідних відгуків;

• завжди ігнорувати дзвінки і SMS з проханням кудись передзвонити або оплатити відправку вашого виграшу;

• проводити платежі в Інтернеті тільки через авторитетні сайти. Не ризикуйте оплачувати рахунки на незнайомих ресурсах, тим більше, якщо комісія підозріло низька. Це можуть бути сайти-підробки, які є частиною схеми шахрайства по банківській карті;

• приймаючи оновлення на смартфон, ніколи не вводьте дані своєї карти. якщо програма запитує таку інформацію, відразу блокуйте її.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь