Городоцька міська територіальна громада

Хмельницька область, Хмельницький район

ЗА ВТРУЧАННЯ ПРОКУРАТУРИ ЗОБОВ’ЯЗАНО ПОВЕРНУТИ ГРОМАДІ земельну ділянку ВОДНОГО ФОНДУ вартістю понад 20,8 млн. грн.

Дата: 31.10.2023 08:00
Кількість переглядів: 174

Волочиською окружною прокуратурою в межах реалізації представницьких повноважень встановлено порушення вимог законодавства під час прийняття органами місцевого самоврядування рішень про передачу у власність громадян земельних ділянок водного фонду для ведення особистого селянського господарства.

Так, рішенням Сатанівської територіальної громади 16.02.2022 затверджено проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки водного фонду площею 2 га вартістю понад 20,8 млн. грн. із земель бувшої колективної власності та надано її у власність для ведення особистого селянського господарства.

Разом з тим, відповідно до інформації Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області та Регіонального офісу водних ресурсів у Хмельницькій області встановлено, що зазначена земельна ділянка перетинає межі водного об’єкту, а тому перетинає межі земельної ділянки водного фонду.

Згідно зазначеної інформації через вказану земельну ділянку протікає пересихаючий струмок без назви-права притока р. Сквила - права притока р. Смотрич - ліва притока р. Дністер (район басейну р. Дністер), на якому у багатоводні роки утворюється природна водойма. В середні по водності та у маловодні роки струмок пересихає відповідно і пересихає природна водойма. При формуванні дощового паводку та весняної повені в середні по водності роки, відновлюється стік в струмку і тимчасово утворюється природна водойма. Гідротехнічна споруда відсутня.

Окрім цього, зазначене підтверджується проведеними дослідженнями краєзнавця Кльоца О.М. щодо Веселецького озера або озера – «примара», яке потроху обростає міфами та легендами і стає своєрідною візитівкою Городоцького краю.

Відповідно до проведених Кльоцом О.М. досліджень на переданих у власність земельних ділянках водного фонду для ведення особистого селянського господарства за рахунок атмосферних опадів утворюються водно-болотяні угіддя у Веселецькій котловині, які перетворюються у озеро.

Реагуючи на зазначені порушення вимог законодавства Волочиською окружною прокуратурою в грудні 2022 року до суду пред’явлено відповідну позовну заяву в інтересах територіальної громади.

 Відповідно до рішення Городоцького районного суду Хмельницької області від 19.06.2023, яке залишено в силі постановою Хмельницького апеляційного суду від 19.10.2023,  позовну заяву задоволено та зобов’язано повернути громаді зазначену  земельну ділянку водного фонду.

Зусилля окружної прокуратури і надалі будуть спрямовані на захист інтересів держави та громади щодо повернення земельних ділянок водного фонду.

 

Заступник керівника

окружної прокуратури                                                    Віталій ПРОКОПЧУК

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь