Як вберегти свиней від АЧС
З метою забезпечення стабільної епізоотичної ситуації в Хмельницькій області та недопущення занесення збудника африканської чуми свиней на територію Городоцької та Сатанівської територіальних громад, до господарств будь якої форми власності, Городоцький підрозділ Хмельницького районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області повідомляє власникам, які утримують поголів’я свиней, про необхідність посилення заходів профілактики недопущення АЧС.
Африканська чума свиней (АЧС) – це контагіозна вірусна геморагічна хвороба, яка перебігає гостро, підгостро, хронічно безсимптомно та характеризується лихоманкою, геморагічним діатезом, ціанозом шкіри, некродистрофічними змінами паренхіматозних органів і високою летальністю, що в кінцевому результаті призводить до значних економічних збитків.
Варто зазначити, що на АЧС хворіють тільки домашні і дикі свині. Люди та інші тварини не хворіють, але можуть бути переносником збудника, оскільки збудник хвороби тривалий час може зберігати свою життєздатність поза організмом.
Характерними для хвороби є наступні клінічні ознаки:
- Раптова загибель тварини, за відсутності клінічного прояву;
- Підвищення температури тіла до 40,5-42°С;
- Зниження апетиту, в’ялість, слабкість тазових кінцівок, хитка хода, посилена спрага, тварини лежать, зарившись в підстилку;
- Синюшність шкіри та червонувато-фіолетові плями черева, підгрудка, мошонки, вух, п’ятачка та кінцівок.
Як відбувається зараження свиней АЧС:
- Шляхом безпосереднього контакту;
- через ґрунт, незнезаражені корми, предмети догляду й утримання, транспортні засоби; диких кабанів, бродячих тварин, птахів та обслуговуючий персонал;
- при згодовувані харчових відходів, що містять продукти забою хворих чи інфікованих тварин.
Для захисту поголів’явід АЧС необхідно:
- забезпечити роботу господарства за «закритим» типом, виключити доступ до місць утримання свиней сторонніх осіб;
- дотримуватися зоогігієнічних норм та правил утримання свиней, проводити термічну обробку кормів перед згодовуванням;
- забезпечити регулярне проведення дезінфекцій та дератизацій у місцях утримання свиней, зберігання і переробки кормів;
- не купувати свиней у місцях несанкціонованої торгівлі та без відповідних супровідних документів (ветеринарної довідки або свідоцтва форма №1), які підтверджують стан здоров’я тварин. Придбаних тварин реєструвати у державних ветеринарних установах;
- забезпечити повноцінне обслуговування свиней ветеринарними спеціалістами аж до забою;
- повідомляти територіальні органи Держпродспоживслужби про загибель свиней;
- не використовувати для напування тварин воду із природних водойм, до яких мають доступ дикі тварини.
Лише суворе дотримання зазначених вище вимог забезпечить можливість уникнути виникнення захворювання та значних економічних збитків!!!