Городоцька міська територіальна громада

Хмельницька область, Хмельницький район

Реалізація конституційних функцій Волочиською окружною прокуратурою на території Городоцької міської та Сатанівської селищної територіальних громад упродовж 2023 року

Дата: 11.01.2024 14:26
Кількість переглядів: 118

Упродовж 2023 року Волочиською окружною прокуратурою у взаємодії та координації з іншими правоохоронними органами вживались організаційно-практичні заходи, спрямовані на протидію злочинності в умовах реалізації вимог Закону України «Про прокуратуру» та положень Кримінального процесуального кодексу України, захист конституційних прав і свобод громадян від злочинних посягань, представництво інтересів громадян та держави в суді.

З метою реалізації функцій, передбачених ст. 131-1 Конституції України, на території  Городоцької міської та Сатанівської селищної територіальних громад, концентрувались зусилля окружної прокуратури.  

Так, упродовж 2023 року прокурорськими працівниками окружної прокуратури з місцем дислокації в м. Городок здійснювалося процесуальне керівництво у понад 600 кримінальних провадженнях, які розслідувалися СД та СВ Хмельницького районного управління поліції ГУНП в Хмельницькій області.

Процесуальними прокурорами до суду скеровано обвинувальні акти у 60 кримінальних провадженнях, в тому числі 1 – з угодою про визнання винуватості.

В ході здійснення процесуального керівництва, прокурорами надано 77 письмових вказівок слідчим та дізнавачам про проведення слідчих (розшукових) дій у кримінальних провадженнях, скасовано 11 незаконних та необґрунтованих постанов слідчих/дізнавачів про закриття кримінальних проваджень, виявлено 1 випадок укриття працівниками поліції від обліку злочину.

Крім цього, упродовж 2023 року процесуальними прокурорами окружної прокуратури підтримано публічне обвинувачення в суді у 66 кримінальних провадженнях, з яких судом розглянуто з ухваленням обвинувальних вироків – 39. Випадків незаконного притягнення до кримінальної відповідальності не допущено.

Так, за публічного обвинувачення прокурорів Волочиської окружної прокуратури 30.10.2023 Хмельницьким міськрайонним судом засуджено місцевого жителя до 6 років 9 місяців позбавлення волі за незаконне придбання і зберігання з метою збуту психотропної речовини у великих розмірах.

Прокурорами в суді доведено винуватість місцевого жителя, який в квітні 2023 року шляхом замовлення через мережу Інтернет, незаконно придбав психотропну речовину – амфетамін з метою збуту методом розкладання «закладок». У травні 2023 року чоловік, перебуваючи на відкритих ділянках місцевості за різними адресами в м. Городок, розклав 10 прозорих пакетів з полімерного матеріалу, обмотаних ізолюючою стрічкою, всередині яких знаходилась психотропна речовина – амфетамін, приховавши їх під різними предметами. Місцезнаходження кожної «закладки» чоловік сфотографував, використавши власний мобільний телефон, та відправив фотознімки за допомогою мобільного застосунку «TELEGRAM» невстановленій в ході досудового розслідування особі, з метою подальшого отримання грошових коштів.

Вирок суду набрав законної сили.

Також, вироком Городоцького районного суду від 14.12.2023 до 3 років обмеження волі засуджено місцевого жителя, який упродовж 2022-2023 років з метою власного збагачення організував незаконну схему шахрайського заволодіння грошовими коштами шляхом фіктивного продажу товарів в мережі Інтернет за допомогою створених ним оголошень на веб-сайті «olx.ua». Не маючи відповідних товарів та не маючи наміру виконувати зобов’язання з продажу товарів побутового призначення чоловік шляхом обману заволодів грошовими коштами потерпілих, які використав на власні потреби.

У 2023 році Волочиською окружною прокуратурою з місцем дислокації в м. Городок проведено 3 результативні перевірки органів, які здійснюються нагляд за засудженими до кримінальних покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, за результатами яких, в порядку ст. 26 Закону України «Про прокуратуру», внесено 3 документи реагування, які розглянуто та задоволено, до дисциплінарної відповідальності притягнуто 1 посадову особу.

Окрім того, упродовж 2023 року прокурорами окружної прокуратури забезпечено участь при розгляді 13 справ щодо розгляду питань, пов’язаних із виконанням вироків.

Одним із пріоритетних напрямків роботи органів прокуратури залишається представництво інтересів держави в суді.

Так, відстоюючи інтереси держави в суді, окружною прокуратурою з місцем дислокації в м. Городок упродовж 2023 року пред’явлено 19 позовних заяв на загальну суму 24 млн. 673 тис. грн, які розглянуто та задоволено.

Окрім того, упродовж 2023 року забезпечено повне виконання 21 судового рішення, постановленого за позовами окружної прокуратури на суму понад 1 230 тис. грн, повернуто земель загальною площею понад 23 га.

До прикладу, у минулому році окружною прокуратурою пред’явлено 4 позовних заяви в інтересах держави до Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області та жителів Хмельницької області про визнання недійсними наказів Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області та витребування земельних ділянок площею 8 га, вартістю 118 тис. грн, а також 1 позовну заяву про визнання недійсним рішення сесії місцевої ради та витребування земельної ділянки площею 1,75 га вартістю 24,5 тис. грн.

Встановлено, що 5 жителів Хмельницької області, використавши своє право на безоплатну передачу їм земельних ділянок із земель державної власності в розмірі 2 га для ведення особистого селянського господарства, закріплене пунктом «б» ч. 1 ст. 121 Земельного кодексу України, внесли неправдиві дані до відповідних заяв та, як наслідок, отримали понад норму земельні ділянки для вказаного виду використання. Зазначені позовні заяви розглянуто та задоволено у 2023 році.

Також, за результатами розгляду позовної заяви окружної прокуратури до фізичної-особи підприємця, рішенням Господарського суду Хмельницької області задоволено позовну заяву про визнання недійним договору сервітуту та зобов’язання повернути земельну ділянку площею 0,0196 га вартістю 547 тис. грн, на якій всупереч договору сервітуту Відповідач здійснив будівництво нежитлового приміщення для здійснення підприємницької діяльності.

Окрім того, в ході реалізації представницьких повноважень окружною прокуратурою внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочато досудове розслідування 4 кримінальних проваджень: 2 кримінальних проваджень у сфері земельних відносин та 2 – у сфері охорони навколишнього природного середовища.

До суду направлено обвинувальний акт в 1 кримінальному провадженні у бюджетній сфері, 2 обвинувальних акта в сфері земельних відносин, досудове розслідування в яких розпочато у 2022 та 2023 році та 1 кримінальному провадженні у сфері охорони навколишнього природного середовища, досудове розслідування якого розпочато у 2023 році.

Окрім того, активна позовна діяльність здійснювалась окружною прокуратурою у сфері захисту прав дітей.

Зокрема, 03.03.2023 до Господарського суду Хмельницької області пред’явлено позовну заяву в інтересах Городоцької міської ради, відділу освіти, молоді та спорту Городоцької міської ради до ТОВ «Хмельницькоенергозбут» про визнання недійсними додаткової угоди та комерційних пропозицій до договору, стягнення 644047,55 грн надмірно сплачених коштів. Рішенням Господарського суду Хмельницької області від 08.06.2023 позовна заява задоволена в повному обсязі. Апеляційну скаргу відповідача на вказане рішення суду залишено без задоволення постановою Північно-західного апеляційного господарського суду від 13.10.2023.

Також, у 2023 році забезпечено виконання вказаного рішення суду – відділу освіту, молоді та спорту Городоцької міської ради сплачено кошти в сумі 644047,55 грн.

Упродовж 2023 року на розгляд до Волочиської окружної прокуратури з місцем дислокації в м. Городок надійшло 23 звернення, в тому числі 3 дублетні. Вирішено 10 звернень, в тому числі 1 адвокатський запит; 12 – направлено для вирішення в інші відомства, 1 – направлено для вирішення іншому прокурору.

У 2023 році найчастіше громадяни звертались з питань досудового розслідування.

Зусилля окружної прокуратури і надалі будуть спрямовані на захист прав і свобод людини, інтересів суспільства та держави.

 

Керівник Волочиської окружної прокуратури                             Сергій СТЕЦЮК

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь