Сальмонельоз: чим небезпечне захворювання і як себе захистити
Сальмонельоз – це гостре інфекційне захворювання, яке викликається бактеріями з роду Salmonella.
Основним шляхом передачі сальмонельозу є харчовий, при якому збудник передається через харчові продукти. У деяких з них сальмонели не тільки зберігаються, а й розмножуються (м’ясні, рибні, молочні продукти). Дуже важливим фактором передачі є яйця та яйцепродукти (меланж, яйцевий порошок, кондитерські вироби). Сальмонела стійка до заморожування, і може продовжувати жити на харчових продуктах в холодильнику. До високих температур сальмонели куди менш стійкі: при 60°С вони гинуть за одну годину, при 80°С – за кілька хвилин.
Порушення правил кулінарної та термічної обробки харчових продуктів при їх виготовленні та зберіганні призводить до створення умов для збереження та накопичення сальмонел. Подрібнення, змішування, зберігання при кімнатній температурі якнайкраще цьому сприяє. При цьому не змінюється колір, запах і смак самого продукту.
Особливу небезпеку мають такі страви,як вінегрети, холодець, страви з м’ясного фаршу, салати, також омлети і кондитерські кремові вироби, для приготування яких використовуються курячі яйця.
Інкубаційний період при сальмонельозі становить в середньому від 6 до 48 годин. Захворювання починається гостро, з симптомами інтоксикації: слабкість, запаморочення, головний біль, підвищення температури тіла до +38-39°С, озноб. З’являються ознаки порушення роботи шлунково-кишкового тракту – нудота, багаторазова блювота, болі в животі, діарея (пронос).
З метою профілактики сальмонельозу та та інших гострих кишкових інфекцій та інших харчових отруєнь необхідно дотримуватись наступних правил:
- не вживайте в їжу харчові продукти та продовольчу сировину (яйця, м’ясо, молочні продукти), придбані в місцях стихійної торгівлі, що реалізуються без ветеринарно-санітарного контролю;
- купуючи будь-які харчові продукти, завжди перевіряйте термін придатності та дотримуйтесь термінів споживання;
- не купуйте продукти, що швидко псуються (ковбаси, кулінарні і кремові вироби), які реалізуються без відповідних умов охолодження;
- придбане на ринках молоко завжди потрібно кип’ятити, яйця перед приготуванням обов’язково мити, а потім варити або смажити;
- використовуйте окремий розподільний інвентар для обробки сировини та готових продуктів, які не будуть термічно оброблятися (зокрема, використовуйте різні ножі та дошки для нарізання сирого м’яса і овочів для салату);
-при приготуванні страв дотримуйтесь технології їх приготування, особливо щодо термічної обробки кулінарних виробів із м’яса, птиці та яєць;
-не використовуйте качині яйця для виготовлення кондитерського крему та омлету;
-продукти, які швидко псуються (варені ковбаси, м’ясні салати, до складу яких входять яйця, молочні продукти тощо) зберігайте в холодильнику при температурі не вище +4С, дотримуйтесь встановлених гарантованих термінів зберігання;
-харчові продукти зберігайте в холодильнику з дотриманням правил товарного сусідства – готові страви у закритих кришками ємностях зберігайте окремо від сировини (м’ясо, риба, яйця);
-не вживайте продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності, а також ті, у яких закінчився термін придатності, навіть якщо ця їжа має приємний запах і апетитний вигляд;
-не допускайте використання води для пиття та приготування їжі із невідомих джерел, споживайте воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну фасовану;
-ретельно промивайте проточною питною водою свіжі овочі, фрукти, ягоди перед вживанням;
-суворо дотримуйтесь правил особистої гігієни перед приготуванням їжі та її прийомом.
У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання або харчового отруєння необхідно терміново звернутися за допомогою до закладу охорони здоров’я або викликати «швидку» допомогу. Не займайтесь самолікуванням – це дуже небезпечно!
Спеціалісти Хмельницького районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області (Городок) нагадують вам про важливість дотримання простих правил гігієни, що можуть допомогти запобігти хворобі та зберегти ваше здоров’я.
Будьте уважними, бережіть себе і своїх близьких!