Обережно: нітрати
Нітрати (солі азотної кислоти) - найпоширеніші токсичні забруднювачі середовища існування людини. Джерелом такого забруднення є, перш за все, азотні добрива, продукти гниття органічних речовин, комунально-побутові відходи, промисловість тощо.
Потрапляння нітратів до організму людини можливе через:
- овочі і фрукти (найбільше нітрати накопичуються в чорній редьці, буряку, салаті та зелені);
- м'ясні та рибні продукти (особливо сирокопчені ковбаси);
- сири;
- воду (особливо через системи забезпечення населення водою із відкритих водойм).
Існує думка, що вода з колодязя чистіша тієї, що тече з крана, проте це неправда, адже нітрати потрапляють у ґрунт, а звідти - в ґрунтові води, з яких - в колодязі. Високий рівень нітратів у воді часто викликаний стоком добрив з сільськогосподарських угідь та промислових підприємств. Під впливом мікроорганізмів шлунково-кишковий тракт в процесі метаболізму утворює нітрати, нітрозоаміни і нітрозоаміди. Саме тому, неабияке значення має проведення лабораторного контролю як питної води, так і продуктів харчування.
До високонітратних рослин відносяться: морква, буряк, редька, редис, салат, шпинат, селера, петрушка та інша городня зелень. До середньонітратних - картопля, томати, баклажани, цибуля, часник, цвітна капуста, квасоля, огірки. До низьконітратних - фрукти і ягоди.
Рання продукція, вирощена в парниках і теплицях, містить у 3-5 разів нітратів більше, ніж пізня.
Велика концентрація нітратів викликає дуже рідкісну та небезпечну форму анемії - метгемоглобінемію, захворювання, яке найчастіше проявляється у дітей віком до 3 років. Основними симптомами захворювання є: блідість, головний біль, стомлюваність, пришвидшене серцебиття, що може призвести до втрати свідомості та смерті (у разі гострого отруєння).
Ознаки гострого отруєння нітратами проявляються через 1-6 годин після надходження в організм. Гостре отруєння розпочинається з нудоти, блювоти, проносу. При пальпації відзначається збільшення печінки, знижується артеріальний тиск і пульс, кінцівки стають холодними. Надання першої невідкладної допомоги пришвидшить одужання.
Перед вживанням високонітратної їжі можна прийняти аскорбінову кислоту або випити фруктовий сік.
Також знизити вміст нітратів у продуктах можливо в процесі приготування: миттям і вимочуванням продуктів, відварюванням, смаженням і тушкуванням овочів. При варінні й тушкуванні відбувається руйнація сполук нітратів, тому під час приготування ранніх овочів не слід закривати кришку каструлі.
Спеціалісти Хмельницького районного управління (Городок) управління Головного управління Держпродспоживслужби у Хмельницькій області застерігають:
- не купуйте ранні овочі та фрукти в місцях стихійної торгівлі;
- з обережністю додавайте ранні овочі в харчування дітей до 10 років;
- при купівлі продуктів не соромтесь перевірити наявність документів, що засвідчують їх безпеку та якість;
- перед вживанням овочів та фруктів ретельно їх мийте;
- обдавайте окропом ранні овочі та фрукти або очищайте їх від шкірки, бо в цей час року вона є швидше джерелом нітратів, ніж вітамінів;
- приготовані зі свіжих овочів салати споживайте відразу, оскільки перетворення менш шкідливих нітратів в більш небезпечні може відбуватися у процесі окислення нарізаних і заправлених овочів в холодильнику;
- нітратні сполуки чудово знешкоджуються лимонним або гранатовим соком, на їх основі можна готувати заправки для салатів або додавати їх у воду для замочування овочів та фруктів;
- для приготування їжі дітям віком до 3 років використовуйте лише воду з централізованих джерел водопостачання та/або бутильовану;
- дотримуйтесь гігієнічних вимог при облаштуванні та експлуатації криниць.
Бережіть себе, своїх дітей та рідних!