Городоцька міська територіальна громада

Хмельницька область, Хмельницький район

Стратегія реформування шкільного харчування

Дата: 11.04.2024 13:45
Кількість переглядів: 72

Раціональне харчування тих, хто навчається, - одна з умов створення здоров'я зберігаючого середовища у загальноосвітніх установах, зниження негативних ефектів і наслідків функціонування системи освіти. Тому Кабінет Міністрів України своїм розпорядженням від 27.10.2023 № 990-р схвалив Стратегію реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року. Стратегія визначає план дій на 2023-2024 роки, пріоритетні напрямки роботи до 2027 року та операційні завдання.

Актуальними проблемами залишаються неналежні умови організації достатнього, якісного, безпечного, збалансованого харчування у закладах освіти.

Основними  причинами  зазначених  проблем,  що  потребують вирішення протягом 2023—2027 років, є:

- недостатність обсягів місцевих бюджетів в умовах повномасштабного вторгнення  Російської  Федерації  на  територію  України  забезпечувати виконання норм харчування в закладах освіти;

- підвищення вартості харчування, що обумовлено процесом інфляції та зниження  платоспроможності  батьків,  через  що  все  менше  учнів відвідують шкільні їдальні;

-  втрата  постачальників  харчових  продуктів  або  послуг  з  організації харчування  через  нерентабельність  для  суб’єктів  господарювання, віддаленість  територій, пошкодження  автомобільних  шляхів  та  інші ризики  для  ринку  в  умовах  повномасштабного  вторгнення Російської  Федерації  на  територію  України.  Зокрема,  логістика  постачання ускладнена, через що заклади  освіти  не  можуть  вчасно  отримувати замовлені харчові продукти;

-  застарілість або пошкодженість внаслідок воєнних дій обладнання та харчоблоків,  що  не  дозволяє  використовувати  сучасні  технології приготування страв і забезпечувати дотримання принципів системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР),

-  відповідно  є  потреба  у  відновленні,  комплексній модернізації та ремонтних роботах;

-  нестача кухарів, інших працівників на кухні;

-  потреба  в  додатковому  навчанні  працівників  закладів  освіти  та  підприємств,  що  надають  послуги  з  організації  харчування  закладам освіти, на тему організації харчування (зокрема щодо впровадження нових  норм харчування, складення та виконання меню);

- відмова дітей від шкільного харчування через сформовані неправильні харчові звички;

Ухвалення цього документа є одним із найважливіших кроків у процесі зміни та переформатування системи організації харчування в закладах освіти та забезпечення дітей якісною та поживною їжею.

Фактично цей документ - готовий план дій на найближчі роки.

Він спрямований на:

- підвищення фінансової та інституційної спроможності громад;

- відновлення та модернізацію харчоблоків закладів освіти з використанням новітніх технологічних процесів, покращення показників енергоефективності;

- забезпечення органів місцевого самоврядування та закладів освіти достатнім штатом кваліфікованих працівників, які якісно та безпечно організовують харчування та сприяють формуванню в учнів здорових харчових звичок;

- запровадження нових норм харчування та меню;

- формування культури здорового харчування в Україні.

Стратегічна мета реалізації реформи - забезпечити різноманітне, збалансоване та якісне харчування в закладах освіти, сприяючи соціальному захисту вразливих груп населення та формуючи навички здорового харчування серед дітей і дорослих.

Серед показників досягнення стратегічної мети:

- зменшення відсотка ожиріння серед дітей віком до 18 років;

- рівень задоволеності учнів харчуванням у закладах освіти;

- зміна харчових уподобань дітей шкільного віку;

- збільшення кількості учнів, які харчуються в закладах освіти;

- збільшення кількості комплексно модернізованих або відновлених харчоблоків.

Стратегічною  метою  державної  політики  в  межах  реформування системи  шкільного  харчування  на  період  до  2027  року  є  забезпечення різноманітного,  збалансованого  і  якісного  харчування  в  закладах  освіти, що,  зокрема, сприяє соціальному  захисту  вразливих  груп  населення, формуванню у  громадян навичок,  усвідомленому  вибору  здорового харчування  (як  прояву  піклування  про  власне  здоров’я  та  психологічний стан у критичних умовах).

Розпорядженням в.о.голови Хмельницької обласної державної адміністрації від 23.01.2024 №27/2024-р затверджена комплексна регіональна програма  реалізації Стратегії реформування шкільного харчування  у  Хмельницькій області на період до 2027 року та обласного плану заходів щодо впровадження її у 2024-2025 роках.

Реалізація стратегії реформи шкільного харчування має стати основою формування здорового суспільства та значного зниження рівня неінфекційних захворювань в Україні!

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь