Городоцька міська територіальна громада

Хмельницька область, Хмельницький район

Реалізація конституційних функцій Волочиською окружною прокуратурою на території Городоцької міської та Сатанівської селищної територіальних громад упродовж І півріччя 2024 року

Дата: 15.07.2024 15:59
Кількість переглядів: 90

Фото без опису

Упродовж І півріччя 2024 року Волочиською окружною прокуратурою у взаємодії та координації з іншими правоохоронними органами вживались організаційно-практичні заходи, спрямовані на протидію злочинності в умовах реалізації вимог Закону України «Про прокуратуру» та положень Кримінального процесуального кодексу України, захист конституційних прав і свобод громадян від злочинних посягань, представництво інтересів держави в суді.

З метою реалізації функцій, передбачених ст. 131-1 Конституції України, на території  Городоцької міської та Сатанівської селищної територіальних громад, концентрувались зусилля окружної прокуратури.  

Так, упродовж січня-червня 2024 року прокурорськими працівниками окружної прокуратури з місцем дислокації в м. Городок здійснювалося процесуальне керівництво у понад 500 кримінальних провадженнях, які розслідувалися СД та СВ Хмельницького районного управління поліції ГУНП в Хмельницькій області.

Крім цього, упродовж І півріччя 2024 року процесуальними прокурорами окружної прокуратури підтримано публічне обвинувачення в суді у 31 кримінальному провадженні, з яких судом розглянуто з ухваленням обвинувальних вироків – 15. Випадків незаконного притягнення до кримінальної відповідальності не допущено.

За публічного обвинувачення прокурорів Волочиської окружної прокуратури суд визнав винуватою 47-річну громадянку російської федерації у вчиненні крадіжки в умовах воєнного стану (ч. 4 ст. 185 КК України).

Так, в ході досудового розслідування та судового розгляду встановлено, що у березні 2024 року жінка, яка тривалий час проживає на території Сатанівської ОТГ, будучи засудженою за вчинення крадіжки грошей та документів, на шлях виправлення не стала та в період іспитового строку викрала у пенсіонера мобільний телефон.

Прокурорами Волочиської окружної прокуратури в суді доведено винуватість фігурантки справи в інкримінованому їй злочині та вироком Городоцького районного суду від 11.06.2024 їй призначено покарання у виді 5 років 6 місяців позбавлення волі.

Упродовж І півріччя 2024 року Волочиською окружною прокуратурою з місцем дислокації в м. Городок проведено 4 результативні перевірки органів, які здійснюються нагляд за засудженими до кримінальних покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, за результатами яких, в порядку ст. 26 Закону України «Про прокуратуру», внесено 4 документи реагування, які розглянуто та задоволено, до дисциплінарної відповідальності притягнуто 2 працівників ВПД № 1 Хмельницького районного управління поліції ГУНП в Хмельницькій області.

Окрім того, упродовж січня-червня 2024 року прокурорами окружної прокуратури забезпечено участь при розгляді 10 справ щодо розгляду питань, пов’язаних із виконанням вироків.

Одним із пріоритетних напрямків роботи органів прокуратури залишається представництво інтересів держави в суді.

Так, відстоюючи інтереси держави в суді, окружною прокуратурою з місцем дислокації в м. Городок упродовж 6 місяців 2024 року пред’явлено 14 позовних заяв на загальну суму 2 млн. 484 тис. грн, з них: 7 – на суму 368 тис. грн розглянуто та задоволено, 7 позовних заяв на загальну суму 2 млн. 116 тис. грн перебувають у провадженні суду.

Окрім того, упродовж 6 місяців 2024 року забезпечено виконання 8 судових рішень, постановлених за позовами окружної прокуратури, у тому числі пред’явлених у 2023 році, на суму понад 2 млн. 312 тис. грн, повернуто у комунальну власність земель загальною площею 24 га.

Також, в ході реалізації представницьких повноважень окружною прокуратурою внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочато досудове розслідування 2 кримінальних проваджень: 1 кримінального провадження у сфері земельних відносин та 1 – у бюджетній сфері, які за результатами досудового розслідування направлено до суду з обвинувальними актами.

Зокрема, до суду скеровано обвинувальний акт відносно жителя Солобковецької ОТГ, який з метою незаконного заволодіння земельною ділянкою комунальної власності для ведення особистого селянського господарства на території Городоцької ОТГ, достовірно знаючи, що вже скористався своїм правом на безоплатну приватизацію земельної ділянки площею 2 га для ведення особистого селянського господарства, про що видано відповідний наказ Головним управлінням Держгеокадастру у Хмельницькій області, звернувся із заявою до Городоцької міської ради, приховавши вказаний факт. Як наслідок, чоловік незаконно, шляхом обману, отримав у власність земельну ділянку площею 2 га для ведення особистого селянського господарства, що знаходиться на території Городоцької ОТГ, чим заподіяв майнову шкоду в розмірі близько 61 тис. грн.

За результатами судового розгляду кримінальне провадження закрито з нереабілітуючих підстав, а за результатами розгляду позовної заяви прокуратури земельну ділянку повернуто у комунальну власність.

Незмінним пріоритетом в діяльності правоохоронних органів є протидія корупції.

Так, упродовж 2024 року працівниками УСР в Хмельницькій області складено 2 протоколи про адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією, передбачені ч. 2 ст. 172-7 КУпАП щодо одного з депутатів органу місцевого самоврядування.

За результатами їх судового розгляду, за участі прокурорів окружної прокуратури, до адміністративної відповідальності притягнуто депутата органу місцевого самоврядування із застосуванням адміністративного стягнення у виді штрафу в сумі 3 400 грн.

Також, упродовж 2024 року виявлено та задокументовано 2 факти пропозицій надання громадянами працівникам поліції неправомірних вигод з метою уникнення адміністративної відповідальності за керування транспортним засобом в стані алкогольного сп’яніння та керування транспортним засобом без посвідчення водія.

За вказаними фактами розпочато досудове розслідування відповідних кримінальних проваджень, наслідками яких стали направлення окружною прокуратурою 2 обвинувальних актів на розгляд Городоцького районного суду.

Городоцьким районним судом зазначені кримінальні провадження розглянуті, обвинувачені визнані винуватими у вчиненні кримінальних правопорушень та притягнуті до відповідальності.

Зусилля окружної прокуратури і надалі будуть спрямовані на захист прав і свобод людини, інтересів суспільства та держави.

 

Керівник Волочиської окружної прокуратури            Сергій СТЕЦЮК

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь