Городоцька міська територіальна громада

Хмельницька область, Хмельницький район

Імунопрофілактику визнано одним з найуспішніших і економічно ефективних заходів у сфері громадського здоров’я

Дата: 23.07.2024 13:34
Кількість переглядів: 100

Фото без опису

На сьогодні інфекційні хвороби чинять суттєвий медико-санітарний, соціальний та економічний вплив на суспільство. Пандемія коронавірусної хвороби значно збільшила питому вагу смертей від інфекційних хвороб у загальній структурі смертності по країні. За поширеністю серед усіх хвороб дітей в Україні інфекційні хвороби займають сьоме місце, а серед вперше зареєстрованих у житті хвороб – третє місце після захворювань органів дихання та хвороб шкіри.

Імунопрофілактику визнано одним з найуспішніших і економічно ефективних заходів у сфері громадського здоров’я. Основними цілями імунопрофілактики є збереження здоров’я населення через зниження рівня захворюваності, смертності та інвалідності від інфекційних хвороб, здійснення заходів щодо припинення спалахів захворювань та епідемій, формування колективного імунітету та зниження витрат системи охорони здоров’я на лікування інфекційних хвороб, яким можна запобігти шляхом проведення імунопрофілактики.

За підрахунками ВООЗ, щороку, завдяки щепленням, у світі вдається зберегти життя від 2 до 3 мільйонів дітей та щороку запобігти 1,5 мільйонам летальних випадків від інфекційних хвороб.

Імунізація є питанням національної безпеки та відіграє вирішальну роль у досягненні цілей сталого розвитку України на період до 2030 року, визначених Указом Президента України від 30 вересня 2019 року № 722/2019 “Про Цілі сталого розвитку України на період до 2030 року”.

Вакцинація дозволяє піклуватися про кожного громадянина, а особливо про тих, чиє життя та здоров’я залежить від рівня імунітету оточуючих. Імунізація є невід’ємним правом людини на здорове і повноцінне життя та найефективнішою зброєю у подоланні інфекційних хвороб. Підвищити рівень вакцинації населення можна виключно шляхом розуміння кожного члена суспільства наслідків свого рішення. Лише колективна відповідальність може зумовити безпеку для здоров’я тих людей, які мають протипоказання до вакцин.

Через збройну російську агресію проти України, недостатній рівень фінансової підтримки системи охорони здоров’я, зовнішню і внутрішню міграцію населення, і, як наслідок, формування тимчасових місць проживання для переміщених осіб із високою щільністю громадян, загальну громадську недовіру до профілактичних щеплень, відсутність стратегічного планування постачання 2 медичних імунобіологічних препаратів  та низький рівень охоплення населення обов’язковими профілактичними щепленнями виникають сприятливі умови для поширення спалахів інфекційних захворювань, яким можна запобігти шляхом вакцинації (кашлюку, кору, краснухи, поліомієліту, дифтерії тощо).

Усе це вимагає розроблення та впровадження на регіональному рівні заходів, які базуватимуться на основі рекомендацій ВООЗ “Європейський порядок денний імунізації до 2030 року”, та визначатимуть напрями для досягнення цілей і завдань у сфері імунопрофілактики.

Розпорядженням Хмельницької обласної військової адміністрації від 02.07.2024 року №568/2024-р затверджено Стратегію розвитку імунопрофілактики та захисту населення від інфекційних хвороб, яким можна запобігти шляхом проведення імунопрофілактики, на період  до 2030 року у Хмельницькій області та затверджено операційний план її реалізації у 2024-2025 роках.  З текстом розпорядження та додатками до нього можна ознайомитись перейшовши за посиланням: https://www.adm-km.gov.ua


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь