Городоцька міська територіальна громада

Хмельницька область, Хмельницький район

Європейський день боротьби з торгівлею людьми, який у 2007 році започаткував Європейський парламент

Дата: 18.10.2024 14:11
Кількість переглядів: 49

Фото без опису

18 жовтня, відзначається Європейський день боротьби з торгівлею людьми, який у 2007 році започаткував Європейський парламент. 

Тема протидії злочину торгівлі людьми сьогодні гостро стоїть перед нашою державою. Так, за даними Міжнародної організації з міграції (МОМ), кожен другий українець готовий прийняти принаймні одну ризиковану пропозицію, яка може призвести до потрапляння до ситуації експлуатації, торгівлі людьми або насильства.

Тому Мінсоцполітики спільно з МОМ організували інформаційну кампанію «ПРИДИВИСЬ». Її мета  — привернути увагу до проблеми торгівлі людьм та розповісти про основні правила безпеки під час міграції. 

Від сьогодні в рамках експозиції «ПРИДИВИСЬ» на київському залізничному вокзалі можна побачити банери з оптичною ілюзією, в яких відображені реальні історії вербування та втягнення українців у ситуацію торгівлі людьми. 

Окрім Києва, експозиції буде розміщено ще в 20 областях України: в приміщеннях залізничних та автовокзалів, торгових центрів, на центральних площах міст тощо. 

Для Мінсоцполітики важлива не лише нормотворча робота щодо протидії торгівлі людьми, але й інформування громадян про ризики цього злочину та як їх уникнути. Мінсоцполітики просить громадян України бути обережними, коли вам пропонують роботу – не важливо, в Україні чи за кордоном. Обов’язково перевіряйте всю наявну інформацію, не передавайте оригінали персональних документів, інформуйте близьких про своє місцеперебування».

Усі партнери, які на сьогодні допомагають Україні реалізовувати заходи, спрямовані на протидію торгівлі людьми, зокрема Представництво Міжнародної організації з міграції (МОМ) в Україні – Агентство ООН з питань міграції співпрацюють з Мінсоцполітики у сфері протидії торгівлі людьми, USAID, Посольству Швеції в Україні.

У жовтні 2022 року МОМ в Україні провело Національне дослідження з метою оцінки уразливості населення України до торгівлі людьми та експлуатації в умовах війни. За його результатами,від війни постраждало 85% населення України.Портрет уразливої групи на 53 % складають жінки.

Один із факторів ризику потрапляння у торгівлю людьми — уразливий стан особи. Так, згідно із дослідженням 20,8 млн осіб втратили дохід, 16,4 млн сімей втратили роботу, 15,6 млн сімей пережили погіршення психічного здоров'я, 8,2 млн осіб не можуть купувати елементарні речі, 7,8 млн сімей були змушені розз’єднатися з рідними.

Крім того, дослідження показало, що 29 % молодих людей віком від 15–29 років переконані: ризику немає, якщо до ризикованої пропозиції поставитися з обережністю, або якщо вона надійшла  від довіреної особи, а 22% людей старшого віку (тих, кому за 60 років і більше) взагалі не вірять у такі ризики.

У 2023 році найбільше українці постраждали від: використання у збройних конфліктах - 55 випадків, трудової експлуатації - 22 випадки, сексуальної експлуатації - 11 випадків, залучення у злочинну діяльність - 17 випадків. Також зафіксовано два факти продажу дітей та один факт примусу до жебракування. 

З початку 2024 року статус особи, яка постраждала від торгівлі людьми, встановлено 119 громадянам, з них – 44 жінки, 65 чоловіків та 10 дітей (5 хлопців і 5 дівчат).

Згідно зі статистикою: 

  • 13 людей постраждали від сексуальної експлуатації;
  • 8 – трудової експлуатації; 
  • 7 – втягнення у жебрацтво;
  • 3 – втягнення осіб у злочинну діяльність; 
  • 1 – продаж дитини, 
  • 17 – використання у збройних конфліктах 
  • 70 – інші види. 

Водночас – за видами торгівлі людьми – 72 особи постраждали від внутрішньої торгівлі, 45 – від торгівлі людьми в інших країнах та ще 2 – інші види.

Жертвою торгівлі людьми може стати будь-хто, будь-яка людина, незалежно від статі, віку, соціального статусу, рівня освіти тощо.

 

Основною причиною росту таких ризиків експерти називають повномасштабне вторгнення росії, збідніння населення, а також той факт, що велика кількість українців вимушено переїхала закордон. Після адаптивного періоду, українці за кордоном почали шукати роботу, що нерідко виявляється пасткою. 

Щоб запобігти цьому явищу, Міністерство соціальної політики активно співпрацює з міжнародними організаціями та партнерами, які не лише інформують українців за кордоном про ризики потрапляння в такі ситуації, але й можуть надати першу допомогу чи консультації. Своєю чергою Міністерство соціальної політики продовжує надавати допомогу та підтримку тим, хто вже опинився в ситуації торгівлі людьми, а також проводить превентивні заходи, щоб люди були обізнані про такі загрози. 

З початку повномасштабного вторгнення росії, Міністерство соціальної політики ініціювало та розробило частину змін до законодавства аби врахувати всі виклики війни. Це також стосувалось і питань насильства, пов’язаного з війною та торгівлі людьми. 

Наразі Верховна Рада України в першому читанні вже підтримала важливий проєкт Закону щодо роботи з постраждалими від насильства, в тому числі і пов’язаного з війною, який регулює роботу надавачів послуг та розширює мережу допомоги таким категоріям населення. 

Важливим завданням для Міністерства було, щоб у державному бюджеті України була обов’язково закладена стаття допомоги для постраждалим від насильства, в тому числі, пов’язаного з війною та торгівлею людьми. 

Наразі з державного бюджету профінансовано 841,1 тис. грн. для виплати одноразової матеріальної допомоги 106 особам, яким встановлено статус постраждалих від торгівлі людьми у 2023 році та 47 особам, які отримали статус постраждалих у 2024 році.

Варто зазначити, що Міністерство соціальної політики вже тривалий час співпрацює з GRETA. Наразі, разом з іншими органами державної влади проходить оцінку в рамках 3-го раунду імплементації Конвенції Ради Європи про протидію торгівлі людьми. Тематичний фокус: доступ до правосуддя та ефективні засоби правового захисту для осіб, які постраждали від торгівлі людьми. 

Саме ситуацію щодо торгівлі людьми в Україні та регіоні ОБСЄ, зокрема в контексті війни та масового переміщення українців, обговорили на зустрічі представників Міністерства соціальної політики України та спеціального представника та координатора ОБСЄ з питань боротьби з торгівлею людьми Кері Джонстон. 

Досвід, який Україна здобула протягом останніх 10 років, безумовно, допомагає нарощувати спроможності у питанні протидії торгівлі людьми і зараз. Однак, в нашій державі також відбувся процес децентралізації. І місцеве самоврядування зараз докладає багато зусиль, щоб формувати навички і знання у галузі протидії торгівлі людьми. 

Водночас зазначається, що якщо після 2014 року був один виклик у питаннях протидії торгівлі людьми - велика кількість внутрішньо переміщених осіб, то зараз, після повномасштабного вторгнення нове завдання - убезпечити українців за кордоном. 

ОБСЄ продовжує працювати над тим, щоб забезпечити безпеку українцям за кордоном та віддають належне українському Уряду за всі зусилля у питаннях протидії торгівлі людьми. 

Всіх дивує за кордоном, що під час повномасштабної війни український Уряд докладає так багато зусиль, щоб протидіяти такому явищу як торгівля людьми і допомагати постраждалим. 

Нагадаємо, Мінсоцполітики запустило у роботу чат-бот в Telegram каналі з протидії торгівлі людьми „Залишайся в безпеці”. Ця програма містить інфографіки, розповідає про правила безпечного працевлаштування, навчання, подорожей та онлайн-спілкування. Завдяки ресурсу можна швидко знайти інформацію, як допомогти рідним чи друзям, які потрапили у сучасне рабство. 

Важливо знати, що робити у ситуації, коли ви чи ваші близькі у небезпеці. 

Перш за все, звертатися на урядову «гарячу» лінію з протидії торгівлі людьми, запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі та насильству стосовно дітей – 15-47.

Також допомогу можна отримати за наступними номерами: 

  • 0 800 500 202 / 102  «гаряча лінія» Національної поліції України
  • 0 800 213 103 контакт-центр системи безоплатної правової допомоги
  • 527 «гаряча лінія» з протидії експлуатації
  • 0 800 500 335 або на короткий номер 116 123 «гаряча лінія» з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації
  • 0 800 500 225 або на короткий номер 116 111 національна дитяча «гаряча лінія»

 

Пропонуємо для перегляду в Ютуб:

Посилання на перегляд відео щодо протидії торгівлі людьми

https://youtu.be/P-Dwh-D0ukw

https://youtu.be/1RAtdHZQ9j0

https://youtu.be/jQ90seP4uQQ

https://youtu.be/UZJkv6HoKD0

https://youtu.be/vUo2U8hftzA

https://youtu.be/ovo-kJhcrL0

https://youtu.be/ujCQjPWzWdo

https://youtu.be/hfS4uAmXN8A

https://youtu.be/rUt8N7H-fPg

https://youtu.be/M-itTW0ooyE

https://youtu.be/7Mdp-Rfkoa0

https://youtu.be/yfqx13PtqAI

 

Соціальні ролики

https://youtu.be/zRuh9T_sV5Q

https://youtu.be/tCUENrJ5dSQ

https://youtu.be/4MgYR6w2bgM

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь