Городоцька міська територіальна громада

Хмельницька область, Хмельницький район

Щодо небезпеки поширення грипу птиці

Дата: 22.10.2024 11:34
Кількість переглядів: 37

Фото без опису

У сучасному світі грип птиці є однією з небагатьох інфекцій, які представляють серйозну загрозу як для людей, так і для економіки та продовольчої безпеки.

На сьогодні день високопатогенний грип птиці залишається однією з основних проблем для птахівництва і не тільки тому, що він спричиняє великі економічні збитки цієї галузі, а й тому, що загрожує здоров’ю людини.

З метою недопущення на території Хмельниччини грипу птиці, спеціалісти Городоцького підрозділу Хмельницького районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області  продовжують проводити активну роз’яснювальну роботу серед населення та суб’єктів господарювання щодо профілактики.

Ветеринарними фахівцями постійно проводяться подвірні обходи в населених пунктах Городоцької та Сатанівської територіальних громад. Під час яких роз’яснюються правила утримання домашньої птиці та профілактики пташиного грипу.

Адже, навесні та восени, при міграції диких птахів, вірогідність поширення збудника грипу птиці та зараження домашньої птиці значно підвищується.

Враховуючи зазначене інформуємо, щодо заходів запобігання занесення грипу птиці в особисті домашні господарства.

Грип птиці  –  гостре висококонтагіозне вірусне захворювання всіх видів  домашньої та дикої птиці.  Захворювання характеризується – ураженнями нервової системи, ураженням дихальних шляхів, шлунково-кишкового тракту та високою смертністю захворілої птиці.

На грип хворіє птиця будь-якого віку. Смертність при захворюванні досягає 80-100 %. Птиця, яка перехворіла на грип, залишається вірусоносієм та розповсюджувачем збудника.

Для запобігання занесення грипу птиці в особисті домогосподарства необхідно:

  • дотримуватись режиму закритого типу (птицю необхідно утримувати в пташниках, що загороджені сіткою і перекриті зверху);
  • не напувати птицю з відкритих водойм;
  • проводити регулярний клінічний огляд птиці;
  • на вимогу спеціалістів ветеринарної медицини надавати домашню птицю для проведення клінічного огляду;
  • інформувати місцеву державну ветеринарну службу про наявність птиці з метою проведення необхідних профілактичних заходів;
  • здійснювати купівлю-продаж птиці в місцях санкціонованої торгівлі тільки при наявності ветеринарних супровідних документів;
  • не допускати відвідувачів і сторонніх людей до пташників;
  • виключити можливість контакту домашньої птиці з дикими, особливо водоплавними, і синантропними птахами;
  • утримувати різні види птахів окремо (не допускати контакту між різними видами);
  • проводити термічну обробку кормів перед згодовуванням;
  • проводити ретельне очищення та дезінфекцію всіх приміщень і території;
  • проводити знезараження посліду та підстилки шляхом спалювання або біотермічним методом;
  • дотримуватися правил особистої гігієни при догляді за птицею (змінний одяг та взуття, мити руки з милом, патрати в рукавичках і т.п.).

 Дії при підозрі на захворювання:

  1. обов’язково повідомляти спеціалістів ветеринарної медицини державних установ про всі випадки загибелі птиці або про не властиву їм поведінку;
  2. до прибуття спеціалістів ветеринарної медицини, дотримуючись правил особистої гігієни, ізолювати підозрілу на захворювання птицю.

При ознаках захворювання чи незвичній поведінці птиці, у випадку масової загибелі необхідно терміново сповістити спеціалістів Городоцької дільничної лікарні ветеринарної медицини м.Городок, вул.Замкова, 2.

 

Держпродспоживслужба в м. Городок


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь